Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından İzmir Küçük Menderes Havzası’nda ülkemizin ilk suni yeraltı suyu besleme tesisi gerçekleştirilecek. Proje kapsamında, Küçük Menderes Havzası’nda her parsel suya kavuşacak ve 15 milyon metreküp su yeraltında depolanacak.
DSİ Bütün Yüzey Su Kaynaklarını Projelendirdi
Küçük Menderes Havzası 3 bin 502 km2’lik su toplama alanı ile Ege Bölgesinin en önemli tarım ve su kaynaklarına sahip havzalarından biri olma özelliğini taşıyor. Havzada 500 bine yaklaşan nüfusun ekonomisi önemli oranda sulu tarıma dayanıyor. Ekilebilir ve sulanabilir tarım arazisi büyüklüğü ise yaklaşık olarak 885 bin dekarlık bir alanı kapsıyor.
Proje çerçevesinde DSİ tarafından depolanabilir bütün yüzey suyu kaynakları projelendirildi. Beydağ Barajı ile sulamaya açılan 196.500 dekar araziye ilaveten inşa halinde olan ve planlama çalışmaları tamamlanan toplam 7 adet barajla birlikte sulanan alan miktarının 330.310 dekara çıkarılması hedefleniyor.
“İlk Proje Eğridere Çayı Üzerinde Tire Gökçen’de Yapılacak”
Havzada gerçekleştirilen hidrojeolojik etütlerle yeraltı suyundan yılda 231 milyon m3 su çekilebileceği belirlendi. Ancak havzada depolanabilir baraj ve göletler ile hidrojeolojik etütlerle ortaya konan yeraltı suyu potansiyeli havzadaki 885 bin dekar tarım arazisinin tamamının sulama ihtiyacını karşılayamıyor.
Havzadaki su yetersizliği ve suya olan yoğun talebin kendilerini yeni mühendislik çözümlerine yönelttiğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Havza su kaynaklarının geliştirilmesi maksadıyla baraj ve göletlerde depolanamayan yüzey suyunun bir kısmının yapay gölet-havuz yöntemi ile yeraltı suyunu beslemesine yönelik bir proje geliştirdik. Suni gölet, havuzlardan sızdırma ile yeraltına su depolanacak. Yeraltı suyunun yapay beslenmesi olarak tanımladığımız ve ülkemizde ilk defa gerçekleştirilecek bu proje yeraltı su kaynaklarının daha hızlı yenilenmesine, dolmasına olanak veriyor. Eğridere Çayı üzerinde Tire Gökçen’de ilk defa uygulanacak proje ile yeraltı suyu rezervuarlarının tabi yollarla beslenmesini çeşitli mühendislik sistemleriyle destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
15 Milyon Metreküp Su Yeraltına Depolanacak
Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek bu proje ile Gökçen’de yaklaşık 400 bin m2’lik bir alanda Eğridere’den yağışlı aylarda alınacak suyla, bir yapay besleme yöntemi olan açık havuzlardan süzdürme yöntemiyle yeraltı suyunu besleme gerçekleştirilecek. Bu proje ile asgari 15 milyon m3 su kış aylarında yeraltına depolanacak olup, yaz aylarında sondaj kuyuları ile yapılacak çekim ile havzada 20 bin dekar arazinin daha sulanması sağlanacak.
Yeraltı Su Seviyeleri Yükselecek, Enerji Maliyetleri Düşecek
Havzada yeraltı suyuna olan talep her geçen yıl giderek artıyor. 1970 yıllardan bugüne yeraltı suyuna olan yoğun talep Küçük Menderes Ovası yeraltı suyu rezervlerinde önemli değişimlere sebep oldu. Su seviyelerinde yaşanan bu düşümler çiftçilerin sulama için ödedikleri enerji maliyetlerini önemli oranda artırdı. Bu proje ile yeraltına asgari 10 milyon m3 su depolanacak ve yeraltı su seviyelerinde önemli yükselimler sağlanarak çiftçilerin ödedikleri elektrik enerjisi giderlerinde ciddi tasarruf sağlanacak.
“Ülkemizin Su Kaynaklarının Geliştirilmesinde Önemli Projelerden Biri Olacak”
İlki Tire Gökçen’de yapılacak yeraltı suyu besleme projesinin ülkemizin su kaynaklarının geliştirilmesinde önemli projelerden biri olacağının altını çizen Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Su kaynakları kısıtlı ve yarı kurak bir bölgede olan ülkemizin, kısıtlı su kaynaklarının depolanması ve kullanılmasında bu projeler önemli bir rol üstlenecek. Bu projeler ülkemizin yüzey ve yeraltı sularının birlikte planlanmasına yönelik yeni bir bakış açısıyla Küçük Menderes gibi birçok havza ve ovada su yetersizliğinin çözümü ve su kaynaklarının geliştirilmesine son derece önemli katkılar sağlayacak” diyerek sözlerini tamamladı.
Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.