Günlük ortalama beş milyon ekmeğin çöpe gittiği ülkemizde yaşanan ekmek israfının önüne geçmek için ÇEKUD, Yeşilyurt Belediyesi, Yeşilyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “Unutma, sen israf ettiğin için başkaları aç kalıyor” sloganıyla ortaklaşa yürüttüğü ve proje kapsamında 30 okulda eğitim seminerlerinin düzenlendiği Sofrada Sıfır Artık projesinin açılışı 25.02.2016 saat 11.00’da Malatya Fethi Gemuhluoğlu Fen Lisesi’nde gerçekleştirildi.
Programa Malatya ÇEKUD Malatya İl Danışmanları Dr. Erol KARAASLAN ve İbrahim ÖNEL, İlçe Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Kalay, Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri, Yeni Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Erhan Berk ile okul idareci, öğretmenleri, öğrencileri katıldılar.
“ÜLKEMİZDE BİR YILDA İKİ MİLYAR DEĞERİNDE EKMEK İSRAF EDİLİYOR. BU PARAYLA 80 HASTANE, 500 OKUL YAPILIR”
ÇEKUD Malatya İl Danışmanı İbrahim ÖNEL yaptığı konuşmada, “ÇEKUD’un tüm Türkiye’de organize ettiği Sofrada Sıfır Artık projesini Malatya’da Yeşilyurt kaymakamlığı ve Yeşilyurt Belediyesi işbirliği ile yapmaktan mutluyuz, gururluyuz.
Bu projemize tüm imkanlarıyla bizlere destek olan Yeşilyurt Kaymakamımız Sayın Nesim BABAHANOGLU’na Yeşilyurt Belediyesine ve Yeşilyurt Belediye Başkanı sayın Hacı Uğur POLAT’a katkılandan dolayı huzurlarınızda teşekkür ederim.
Projenin temel amacı yanlış tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik bireysel ve toplumsal bir farkındalık oluşturmaktır” dedi. İsrafın birçok boyutunun olduğundan bahseden Öner, “İsraf gereksiz yere para, zaman, emek harcamak ve savurganlık yapmaktır. Dinimiz israfı yasaklamıştır. Günümüzde ülkemizde ve dünyada korkunç düzeyde tüketim çılgınlığı yaşanmakta, bu durum küresel ekonomik krizlere yol açmaktadır. Herkes evinde israfı önlerse ekonomik krizler yaşanmayacaktır. Türkiye’de günde altı milyona yakın ekmek israfı yaşanıyor, ekonomik değer olarak dikkate aldığımızda 500 bin ton buğdayı çöpe atıyoruz. Ülkemizde bir yılda iki milyara yakın ekmek israf edilmekte, bunun parasal karşılığı ise 1,5 milyar TL’dir. Biz bu parayla 80 hastane, 500 okul yapabiliriz
Türkiye Cumhuriyeti devletinde yaşayan 70 milyon kişinin sofrasında çöpe atılan sadece bir pirinç tanesi ile biriken 2,5 ton pirinçtir. Sadece çöpe giden bu pirinçten 30 bin kişinin açlığına bir nebze olsun çare olunacağını unutmayalım. Dünya Açlıkla mücadele örgütünün verilerine göre her yıl 3 milyonu çocuk 7 milyon kişi açlıktan ölüyor.
Biz ÇEKUD olarak diyoruz ki; yemek soframız açık büfe de olabilir, mütevazi ev sofrası da olabilir,tabağımıza yiyeceğimiz kadar yemek alalım ya da tabağımıza aldığımız yiyeceği bitirmeden kalkmayalım.Yani diyoruz ki “ Sofra da Sıfır Artık” dedi.
BABAHANOĞLU,”LÜKS TÜKETİM VE İSRAFTAN BİR AN ÖNCE VAZGEÇELİM”
İlçe Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, lüks tüketimin dünya ve ülke ekonomisine ciddi zararlar verdiğini söyleyerek, “İktisada “İnsanların ihtiyacı sınırsızdır” diye bir kaide vardır. Bu kaynaklarla insan ihtiyaçlarını uzlaştırdığımız sürece dünyayı mutlu yaşanan bir hale getirebiliriz. Öncelikli sıkıntımız eldeki imkânları har vurup harman savurma düşüncemizdir. Ardından ihtiyacımız olmamasına rağmen tükettiğimiz lüks harcamalardır. Türkiye’de bir yılda milyarlarca ekmek ne yazık ki çöpe gitmektedir. Bu israfa diğer lüks harcamaları da eklediğimiz zaman gerçekten çok düşündürücü ve çarpıcı rakamlar ortaya çıkmaktadır. Bizim dinimiz, medeniyetimiz ve geleneklerimizde bunlar yıllar önce anlatılmış, ancak bunlara dikkat etmediğimiz sürece ne toplumdaki sıkıntıları önleyebiliyoruz ne de dünyadaki açlıkla baş edebiliyoruz. Kamu kurumlarında, lüks otellerde ve sofralarımızda israf edilen ekmek miktarlarını düşündüğümüzde dünyada açlıktan ölen üç milyona yakın çocuğumuz olduğunu unutmayalım” dedi.
BAŞKAN POLAT “İSRAFSIZ BİR HAYAT BİZİM HEDEFİMİZDİR”
Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, ekmek israfına dikkat çekmek, toplumsal duyarlılığı artırmak adına bu projeyi başlattıklarını ifade ederken, “Bir toplumun sosyal, kültürel ve çevreyle ilgili duyarlılık seviyesi o toplum gelişme düzeyini gösterir. İsrafsız bir hayat hedefimiz olmalı. Cenab-ı Allah A-Raf Suresi 31.ayette “Ey Âdemoğulları! Her mescide gidişinizde güzel giysilerinizi giyin ve yiyin, için, fakat israf etmeyin, Çünkü Allah israf edenleri sevmez” diye emretmektedir. Toplum olarak israfın önüne geçmeliyiz. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve ÇEKUD Derneği ile ortaklaşa olarak duyarlılığı artırmak adına bu çalışmayı başlattık. Okullarımızda israfın önlenmesine yönelik çeşitli eğitimler verilecek. Gençlerimize bu açıdan büyük görev düşmektedir. Projede emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.
Konuşmalardan sonra ÇEKUD gönüllüsü uzman eğitmen tarafından öğrencilere ekmek israfının dünyada ve ülkemizde yarattığı ekonomik kriz, israfa karşı alınacak önlemler üzerine eğitimler verildi.
PROJEYE DESTEK VERENLER ADINA 10’AR ADET FİDAN DİKİLDİ
Programın sonunda, Malatya ÇEKUD Malatya İl Danışmanları Dr. Erol KARAASLAN ve İbrahim ÖNEL tarafından projeye destek veren Yeşilyurt İlçe Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Kalay’a projeye sağladıkları desteklerden dolayı, ÇEKUD Malatya gönüllerince Yaygın Çolaklı mevkiinde dikilen fidanlardan 10’ar adet fidanı temsilen fidan sertifikaları verildi.