Tüzüğümüz

ÇEKÜD (ÇEVRE KURULUŞLARI DAYANIŞMA DERNEĞİ) TÜZÜĞÜ

MADDE 1-DERNEĞİN ADI: ÇEKÜD (ÇEVRE KURULUŞLARI DAYANIŞMA DERNEĞİ)

MADDE 2-DERNEĞİN MERKEZİ: İSTANBUL

MADDE 3-DERNEĞİN GAYESİ:

Çevre ve Kültür duyarlılığına sahip resmi ve özel kuruluşlarla dayanışma halinde, temiz ve yaşanabilir bir çevre idealini benimsemiş, milli kültür ve ahlak sahibi insanlardan meydana gelen bir toplumun oluşmasına katkıda bulunmak.

Doğal afetler ve kazalar neticesinde bozulan sosyal ve ekolojik dengeyi yeniden tesis amacıyla faaliyet yapmak.

MADDE 4-DERNEĞİN FAALİYETLERİ:

Dernek yukarıda açıklanan amacını gerçekleştirmek için; Kanunlarda öngörülen ilgili makamlardan izin alınmak ve resmi muameleleri tamamlamak kaydıyla,

1-Okuma salonları, kütüphaneler, misafirhaneler, arşiv ve dokümantasyon merkezleri, kültür merkezleri, bilgi bankaları, araştırma enstitüleri vb. kurumlar tesis eder.

2-Tahsil ve araştırma bursları verir. İlmi ve akademik kariyeri olan kadrolarla çalışma grupları oluşturup projeler üretir.

3-Konferans, seminer, anma törenleri, açık oturum, forum, sempozyum, şenlikler, yarışmalar, kurslar düzenler.

4-Muhtelif sosyal kuruluşlar arasında, kültürel faaliyetleri yaygınlaştırmak için toplantılar, geziler, ziyaretler, hayır çarşıları, şölenler, defileler tertip eder. Fertler, dernekler ve müesseseler arasındaki kırgınlık ve muhalefetleri izale edici faaliyetlerde bulunur.

5-Üyelerini daha aktif kılmak için hizmet içi eğitim programları düzenler.

6-Gönüllü çevre ve kültür kuruluşlarının daha etkili olabilmeleri, aralarındaki işbirliğinin ve yardımlaşmanın artması için çalışmalar yapar; Eğitim programları düzenler, projeler üretir, ortak çalışma alanları tespit edip birlikte hareket etme metodları ve projeleri geliştirir, bu konularda her türlü, iletişim, toplantı ve diğer çalışmaları yapar ve yaptırır.

7- Ülkemizde çevrenin korunması ve geliştirilmesi, kültürel değerlerimizin ihyası hususunda faaliyet gösteren gönüllü kuruluşların daha etkin ve verimli  çalışabilmeleri için program ve proje desteği sunar; yapmış oldukları çalışmaların basın-yayın organlarında gündeme getirilip kamuoyuna mal olmasına yardımcı olur.

8-Gönüllü çevre kuruluşlarının sayısını artırmak için teşvik edici çalışmalar yapar.

9-Ülkemizdeki toplumsal, kültürel ve çevre problemlerini tespit eder ve bunların çözümü için projeler hazırlar.

10-Çevre sorunlarının çözümü için kamu alanında faaliyet gösteren üniversitelerle, meslek birlikleri, çevre il müdürlükleri, yerel yönetimler, sivil savunma müdürlükleri ve benzeri kuruluşlarla birlikte derneğin gayesine uygun olarak çalışmalar yapar.

11-Bölgesel ve ulusal tabiat parklarının tesisi, var olanların korunması için kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla kamu ve yerel yönetimler ve diğer sosyal kuruluşlarla işbirliği yapar.

12-Çevre temizliği ve korunmasıyla alakalı kampanyalar düzenler. Düzenlenen kampanyalara destek olur.

13-Doğal, tarihi ve turistik çevreyi koruyucu, çevre bilincini geliştirici her türlü faaliyette bulunur. Bu konuda yapılan diğer faaliyetleri destekler.

14-Ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarında bulunur. Hatıra ormanları, parklar, bahçeler, arboretumlar tesis eder. Kamuya ait alanları ağaçlandırır, Özel Ağaçlandırma (Orman) alanları tesis eder.

15-Bölgesel ve ulusal çevre platformlarında yeterlikli projeleri tartışmaya açar ve bunun için kamuoyu oluşturacak faaliyetlerde bulunur.

16-Çevre, kültür ve sanat çalışmalarının sponsorluğunu yapar ve bu çalışmaların çoğalması için çalışmalarda bulunur, organizasyonlar yapar. konusunda faaliyette bulunan gönüllü kuruluşlar için eğitim programları hazırlar.

17-Amacı doğrultusunda sesli, görüntülü yazılı ve elektronik yayınlar yapar veya bu alanda çalışan kuruluşlarla işbirliğine gider.

18-Gençliğe yönelik alkol ve uyuşturucu bağımlılığını önleyici, gençliğin problemlerine çözüm olacak programlar yapar; gönüllü kuruluşların bu programlara katılımını sağlar; bu konuda kamuoyunu bilinçlendirici faaliyetlere katkıda bulunur.

19-Fertlerin bedeni ve ruhi gelişmelerini sağlamak amacıyla sporla uğraşmalarını teşvik eder ve bunu mümkün kılmak için tesisler kurar. Gerektiğinde muayene ve tedavileri için özel ve resmi sağlık kuruluşlarıyla temas kurar.

20-Faaliyetleri için yer kiralar, kiraya verir, gayrimenkul bağışlarını kabul eder, Genel Kurulun yetki vermesi üzerine Yönetim Kurulu taşınmaz mal satın alabilir veya taşınmaz malları satabilir, ipotek tesis eder ve gerekli diğer hukuki işlemleri yapar. Dernek gayrimenkullerle ilgili her türlü tasarrufa yetkilidir.

21-Doğal afetler ve kazalara karşı gönüllü arama, kurtarma, yardım ekipleri kurmak, eğitmek ve yönlendirmek, bu amaçla kurulu bulunan resmi ve özel ekiplerle işbirliği sağlamak.

22- Dernek, amaçlarını yerine getirmek amacıyla iktisadi işletmeler kurabilir, kurulu olanlara ortak olabilir.

23-Dernek amaçları doğrultusunda, üyeleri arasından veya derneğe üye olmasa bile konusunda uzman kişilerden komisyonlar, çalışma kolları ve çalışma grupları teşekkül ettirebilir.

24-Dernek uluslararası faaliyette bulunabilir, yurt içinde veya yurt dışında federasyon, dernek, vakıf ve diğer kuruluşlara kurucu olarak veya üye olarak katılabilir. Bu durumda derneği, yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi temsil eder ve oy kullanır. Bu kişinin başkanlık veya temsil görevi sona erdiğinde, dernek adına oy kullanacak kimse Yönetim Kurulunca yeniden belirlenir.

25-Dernek, gayesine uygun faaliyet gösteren gerek yurt içinde gerekse yurt dışında bulunan  dernekler, vakıflar, resmi kuruluşlar, tüm gerçek ve tüzel kişilerle işbirliği yapar, platform oluşturur, karşılıklı yardımlaşmayı sağlar.

26- Yasal mevzuat çerçevesinde, faaliyetlerini ve görüşlerini kamuoyuna duyurmak üzere basın açıklamaları yapar ve bildiriler yayınlar.

27- Dernek milli ve dini gün ve gecelerde anma ve kutlama programları düzenler. Toplumda haklı bir yer edinmiş bilim, kültür, sanat, çevre, sosyal hizmet alanlarında hizmet etmiş, eser vermiş, çalışma yapmış kişilerle ilgili anma toplantıları, konulu ödül ve yarışma programları düzenler, organizasyonlar yapar.

28- Ülkemiz ve halkımızla tarihi, milli ve kültürel bağları bulunan ülkeler ve halklar  arasında; bilimsel, kültürel, sosyal, ekonomik ve  ticari alanlarda; verimli bir işbirliği, diyalog, bilgi alışverişi, dostluk ve dayanışma amaçlı;  toplantılar, geziler, davetler, ziyaretler ve kültürel etkinlikler düzenler. Yurt dışında ve yurt içinde muhtelif bölgelere kültürel, eğlence ve eğitim amaçlı geziler ve ziyaretler tertip eder.

29- İzciliğin ve sivil savunmanın yaygınlaştırılması, tanıtılması ve destek görmesi ile ilgili çalışmalar yapar ve izcilik ve sivil savunma faaliyetlerini destekler, kurslar düzenler, kurtarma ve çalışma ekipleri oluşturur. Bu konularda çalışan gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapar, toplantılar düzenler. Afetzedelere barınma, beslenme, sağlık yardımı ve tedavi konularında yardım sağlar.

30- Dernek faaliyetlerini yürütebilmek amacıyla personel çalıştırır, hizmet satın alır,

31- Yardım Toplama Kanunu hükümlerine göre kampanyalar düzenler.

MADDE 5- DERNEĞİN ŞUBELERİ:  Derneğin şubeleri yoktur. İhtiyaç duyulması halinde Yönetim Kurulu kararıyla TEMSİLCİLİK açılabilir.

MADDE 6-DERNEĞE ÜYE OLMAK, ÜYELİKTEN AYRILMAK VEYA ÇIKARILMAK:

A)Üye Olmak:

Dernekler Yasasının üyelikle ilgili maddelerinde belirtilen özellikleri taşıyan gerçek ve tüzel kişiler, Dernek Yönetim Kurulu Başkanlığına başvuruda bulunarak dolduracakları üye kayıt formu ile üye olmak isteyebilirler. Yönetim Kurulu, bu başvuruyu inceler ve 30 gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayarak, başvuru sahibine bildirir. Dernek Yönetim Kurulu uygun göreceği gerçek veya tüzel kişileri fahri üye olarak kabul edebilir.

  1. B) Üyelikten Ayrılmak:

Her üye dernek Yönetim Kuruluna yapacağı yazılı müracaatla üyelikten ayrılma isteğinde bulunabilir. Dernek Yönetim Kurulu başvuruyu inceler.

  1. C) Üyelikten Çıkarılma:

Bir yıllık aidatını ödemeyen, dernek amaç ve çalışmalarına aykırı faaliyette bulunan ve sabote edenlerle, tüzük hükümlerine aykırı hareket edenler Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilirler

  1. D) Üyelerin Oy Hakkı:

Üyelerin bir oy hakları olup, bu haklarını bizzat kullanma zorunlulukları vardır. Fahri üyelerin oy hakkı yoktur. Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır. Bu kişinin başkanlık veya temsil görevi sona erdiğinde, tüzel kişi adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir.

MADDE 7- DERNEK ORGANLARI

Dernek Organları Şunlardır.

  • Genel Kurul,
  • Yönetim Kurulu
  • Denetim Kurulu.

MADDE 8- GENEL KURUL:

Genel Kurul derneğin en yetkili organıdır.

  1. A) Genel Kurulun Teşekkülü:

Genel Kurul asil üyelerden teşekkül edip iki şekilde toplanır.

(1)Olağan (mutad) Genel Kurul Toplantısı

Üç yılda bir Nisan ayı içerisinde Genel Kurula katılma hakkına sahip asil üyelerin yarısından bir fazlasının iştiraki ile yapılan toplantıdır.

Olağan Genel Kurul toplantılarının en geç Üç yılda yapılması zorunludur.

(2)Olağanüstü (fevkalade)  Genel Kurul Toplantısı

Yönetim veya denetleme kurullarının gerekli gördüğü hallerde yahut dernek üyelerinin 1/5’inin yazılı talepleri üzerine, olağan Genel Kurul toplantı tarihi dışında yapılan toplantılardır.

Olağanüstü Genel Kurul toplantı çağrısı, toplantıyı gerektiren sebepler ve çağıran kurul veya üyelerin talepleri Genel Kurul üyelerine bildirilmek suretiyle yönetim kurunca yapılır.

Denetleme Kurulunun talebi veya dernek üyelerinin 1/5’inin yazılı talebi üzerine Yönetim Kurulu, Genel Kurulu bir ay içerisinde toplantıya çağırır. Bunu yapmadığı taktirde Denetleme Kurulu Genel Kurulu toplantıya çağırmakla yükümlüdür.

  1. B) Genel Kurul Toplantılarına Çağırma Usulü

Yönetim Kurulu, Genel Kurula katılma hakkı olan üyelerinin isim listesini düzenler. Toplantı gününden en az on beş gün önceden, toplantı yeri, günü, saati, gündemi gazete ilanı veya mevzuata uygun diğer usullerle üyelere duyurur. Bu ilanda, ilk toplantıda gerekli çoğunluk sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantının yapılacağı yeri, günü ve saati de belirtilir. İlk toplantı tarihi arasında en az bir hafta süre olmalıdır.

Toplantı herhangi bir sebeple geri bırakılırsa, geri bırakma sebepleri belirtilmek suretiyle üyelere duyurulur. Geri bırakılma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde toplantının yapılması zorundur. Toplantılar birden fazla geri bırakılamaz. Geri bırakılan toplantıların yapılışındaki işlemler, çağrı ve ilan şekilleri aynen ilk toplantının yapılışındaki gibidir.

  1. Toplantı Yeri ve Zamanı

Genel kurul dernek merkezinin bulunduğu yerde yapılabileceği gibi, Yönetim Kurulu kararı ile  başka bir yerde de yapılabilir.

Toplantılar, üyelerin bir araya gelmelerine en uygun gün ve saatte yapılmalıdır. Herkesin serbest olduğu gün ve saatler hüsnüniyet kaidesi gereği toplantı zamanının tespitinde esas alınır.

  1. Toplantı Nisabı ( yeter sayısı)

Genel Kurulun ilk toplantısı, tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının huzuru ile yapılır. Tüzük değişikliği ve derneğin feshi konularının görüşülebilmesi için üyelerin 2/3 çoğunluğun hazır olması şarttır.

İlk toplantıda yeterli sayı sağlanamaz ise ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı, dernek yönetim ve denetim kurulları asil ve yedek üye sayısı toplamından aşağı olamaz

  1. Karar Nisabı (yeter sayısı)

Tüzük değişikliği ve derneğin feshine ilişkin kararlarda 2/3 çoğunluğu ile diğer konularda  oy çokluğu ile karar verilir.

  1. Toplantının Yapılış Usulü

Dernek Genel Kurul toplantıları, üyelere bildirilen gün, saat ve yerde yapılır. Üyeler, salona Yönetim Kurulunca düzenlenen listelerdeki adları karşısına imza atarak toplantı yerine girerler.

Gerekli çoğunluk sağlanmış ise, durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı, Yönetim Kurulu başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır.

Açılıştan sonra toplantıyı idare etmek üzere bir başkan, bir başkan vekili ve yeteri kadar katip seçilerek “kongre divanı” (diğer bir deyişle kongre başkanlık divanı veya başkanlık kurulu) teşkil edilir.

Toplantının yönetimi Genel Kurul başkanına aittir. Katiplerce kongrenin seyri ile ilgili olarak bir “tutanak” (zabıt) tutulur ve başkan ile birlikte katiplerce de imzalanarak diğer belgelerle birlikte toplantının sonunda Yönetim Kuruluna sunulur. Bu tutanakla Genel Kurul kararları karar oldukları belirtilmek suretiyle kaleme alınırlar.

  1. Toplantıda Görüşülecek Hususlar

Genel Kurul toplantısında yalnızca gündemde yer alan madde görüşülür. Bu gündemi düzenleme hakkı Yönetim Kuruluna aittir. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az 1/10’u tarafından görüşülmesi istenen konular olursa, bunların gündeme alınması zorunludur.

  1. Genel Kurulun Görev ve Yetkileri

Aşağıda yazılı hususlar Genel Kurulca görüşülüp karara bağlanır.

  • Yeni dönemde vazife yapacak yönetim ve denetleme kurullarının seçilmesi
  • Tüzükte değişiklikler yapılması
  • Önceki devreye ait yönetim ve Denetleme Kurulu faaliyet ve hesap raporlarının, bilançolarının tetkik ve ibra edilmesi,
  • Derneğe ilgili mevzuat sınırları içerisinde gayrimenkul alım, satım, hibe ve vasiyetlerin takibi neticelendirilmesi hususunda Yönetim Kuruluna genel yetki verilmesi,
  • Dernek üyeliği hakkında nihai kararların verilmesi,
  • Mecburi ve ihtiyari bütün dernek organlarının gerektiğinde azli,
  • Derneğin federasyona katılması veya ayrılması hususunda karar verilmesi,
  • Derneğin uluslar arası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması hususlarında karar alınması,
  • Derneğin feshedilmesi,
  • Bütün dernek işlerinde “en yüksek ve en son şikayet mercii” olarak gerektiğinde bağlayıcı ve nihai kararlar alınması,
  • Mevzuatta ve dernek tüzüğünde Genel Kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi,
  • Yurtiçinde ve yurtdışında dernek veya üst kuruluş kurulması veya kurulmuş dernek veya kuruluşlara katılınması,

İ) Oylama

Derneklerde “demokratik düzen ilkesi” uyarınca her üye oyunu hiçbir baskı söz konusu olmaksızın, özgürce kullanır.

Genel Kurulda oylamalar umumi kaideye uygun olarak “açık oylama” şeklinde yapılır. Kongrenin yarıdan bir fazlasının teklifi ile oylamanın gizli yapılmasına da karar verilebilir. Bu takdirde dernek mührünü taşıyan oy pusulaları kullanılır ve Divan Başkanlığı tarafından üyelerin huzurunda açık sayım yapılarak oylama neticesi ilan edilir.

Oylanacak husus hakkında birden çok teklif bulunduğu takdirde, oylamaya, en aykırı öneriden başlanır.

Genel Kurul kararıyla derneğin feshi ve dernek tüzüğünün değiştirilmesine yönelik teklifler dışında karar nisabı, toplantıya iştirak eden üyelerin yarısından fazladır. 

MADDE 9- YÖNETİM KURULU:

A)Yönetim Kurulunun Teşkili, Toplantı ve Kararları

Yönetim Kurulu 5 asil, 5 yedek üye olmak üzere, üç yılda bir Genel Kurul tarafından gizli oy ile seçilir. Asil üyelerde boşalma olduğu takdirde yedek üyeler (aldıkları oy sayısına göre, şayet seçimlere tek liste halinde gidilmiş ise listedeki sıraya göre) sırasıyla göreve çağrılırlar. Seçimden sonra üç gün içinde Yönetim Kurulu aralarında toplanarak, kendi içlerinde bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sekreter, bir muhasip  seçerek vazife taksimi yaparlar.

Derneği Yönetim Kurulu Başkanı temsil eder. Yönetim Kurulu, gerekli hallerde başkanın çağrısı üzerine üye tamsayısının yarısından bir fazlasının iştiraki ile toplanır. Kararları ekseriyetle alır. İki tarafın eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın kararına itibar edilir.

  1. B) Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri

  (1)  Yönetim Kurulu derneğin amacı dâhilinde ve amacının beraberinde getirdiği tüm hukuki muameleleri yapmaya mezundur. Yönetim Kurulu alacağı bir kararla kendi kurul başkanı ile birlikte üyelerinin bir kaçını bu hususta yetkili kılabilir. Tüzük hükümlerine göre derneği yönetir ve temsil eder. Temsil organının, genel ilkelere göre başkalarına temsil yetkisi vermesi hukuki güvenliğin sağlanması bakımından mümkündür

  (2) Genel Kurulda alınan kararların uygulanması ve derneğin olağan yönetiminin yürütülmesi,

  (3)  İşletme, bakım, onarım vb. işlerde dernek varlığının yönetimi, üyelere karşı (aidat talebi gibi) dernek haklarının yönetilmesi- taşınmazların alınıp satılması, hibe ve vasiyetlere ilişkin Genel Kurul kararlarının icrası,

  (4) Bankalar ve PTT nezdinde her türlü hesap açılması ve diğer işlemlerin yürütülmesi,

  (5) Derneğin hesaplarının tutulması, gerekli defterlerin tutulup saklanması,

  (6) Genel Kurulun gerekli usule uyularak olağan veya olağanüstü toplantıya çağrılması,

  (7) Derneğin sona ermesi halinde, tasfiye memurlarının tüzük ve Genel Kurulca seçilmemiş olması durumunda derneğin tasfiyesine ilişkin işlerin yapılması,

  (8) Derneğin yetkili organlarına, derneğin iş ve muameleleri hakkında bilgi verilmesi,

  (9) Üyelik için yapılan müracaatları en çok otuz gün içinde (üyeliğe kabul veya red olarak) karara bağlayıp sonucun müracaat sahibine yazı ile bildirilmesi,

  (10) Görevi sona erdiğinde derneğe ait olan eşyaların geri verilmesi,

  (11) Dernek tüzüğünün ve mevzuatın Yönetim Kuruluna verdiği diğer işlerin yapılması ve yetkilerin kullanılması,

MADDE 10- DENETLEME KURULU

Denetleme Kurulu 3 asil, 3 yedek üye olmak üzere, üç yılda bir Genel Kurul tarafından seçilir. Seçim gizli oyla yapılır.

Genel Kurul kararlarının zamanında ve Genel Kurulca tespit olunan şekil ve şartlara uygun olarak gerçekleştirip gerçekleştirilmediğini,

Yönetim Kurulu kararları ile harcamalarının, hesap ve bilançosunun ve diğer mali işlemlerin mevzuata ve bu tüzüğe uygun şekilde tutulup tutulmadığını,

Derneğin alacak, hak ve gelirlerinin takip edilerek zamanında tahsilinin sağlanıp sağlanmadığını denetler.

Yönetim Kurulu üye sayısı eksilmeler sebebiyle yedekler rağmen üye tam sayısının yarısından aşağı düşmüş ise, bir ay içinde ve gerekli gördüğü diğer hallerde Genel Kurulu toplantıya çağırır

MADDE 11- DERNEĞİN İÇ DENETİMİ:

Dernekte Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurlu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

         Denetim Kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel Kurul veya Yönetim Kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.

MADDE 12-DERNEĞİN GELİRLERİ VE ÜYE AİDATLARININ BELİRLENMESİ

  • Giriş esnasında alınan giriş aidatı ve Yıllık aidat
  • Bağış ve yardımlar,
  • Neşriyat, konferans, kurs, kermes, yarışma gibi faaliyetlerden elde edilen gelirler
  • Mal varlığından elde edilen gelirler,
  • Başka dernek, vakıf vb. kuruluşlar ile resmi kurumlardan alınan her türlü yardımlar.
  • Yardım Toplama Kanununa göre elde edilen gelirler,
  • Mevzuata uygun diğer gelirlerdir.

Üyelerden alınacak giriş ve yıllık aidatlar Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

MADDE 13-GELİR VE GİDERLERDE USUL:

Dernek gelirleri alındı belgesi ile toplanır. Giderler harcama belgesi ile yapılır. Bu belgeleri saklama süresi (özel kanunlarda gösterilen daha uzun sürelere ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla) beş yıldır. Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu, Gider Makbuzu (EK- 13) , Ayni Yardım Teslim Belgesi (EK- 14) gibi harcama belgeleri ile yapılır.

Alındı belgeleri ve mevzuatta belirtilen diğer makbuz ve belgeler mevzuata uygun olarak Yönetim Kurulu kararı ile bastırılır. Alındı belgelerinin gerekli yerleri geliri tahsil eden yetkili tarafından doldurulur ve imzalanır.

Dernek gelirlerini toplayacak kişiler yönetim kurulu kararıyla belirlenir ve bunlar adına yetki belgesi düzenlenir. 

Tahsil olan paralar, Yönetim Kurulunun tespit edeceği bankalarda derneğin namına açtırılacak vadeli veya vadesiz hesaba yatırılır. Acil harcamaları karşılamak için derneğin kasasında ihtiyaç miktarınca para bulundurulabilir.

Yıl içinde elde edilen gelirlerin en az üçte ikisi dernek amaçlarına harcanır.

MADDE 14- DERNEĞİN BORÇLANMA USULLERİ

Dernek, ihtiyaç duyulması durumunda, her türlü giderlerini karşılamak üzere, Yönetim Kurulu kararı ile  gerçek ve tüzel kişilerden borç alabilir. Borçların geri ödeme tarihleri, borç alma kararını alan Yönetim Kurulunun görev süresinin biteceği tarihten sonraki bir tarih olamaz.

MADDE 15 DERNEĞİ TUTACAĞI DEFTER VE KAYITLAR:

Dernek, dernekler mevzuatında belirtilen esaslara göre defter tutar. Yönetim Kurulu  Bilanço Esasına göre defter tutulmasına karar verebilir.  Dernekler mevzuatının defter ve kayıtlara ilişkin hükümlerinde belirtilen defter ve kayıtların tutulması zorunludur.

Ticari işletme açılması durumunda, ticari işletmeler için, ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutulur.

MADDE 16-DERNEĞİN FESHİ VE TASFİYESİ:

Dernek genel kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için, tüzüğe göre genel kurula katılma hakkı bulunan üye ve delegelerin en az üçte ikisinin, toplantıda hazır bulunması gerekir. İlk toplantıda bu çoğunluk sağlanamazsa üye ve delegeler ikinci toplantıya çağrılır. Ancak, feshe ilişkin kararın, her halükarda toplantıda hazır bulunan üye ve delegelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.

Fesih halinde derneğin tüm mal, para ve hakları, genel kurul kararıyla tespit edilir. Genel kurul tarafından derneğin tüm mal varlığının nereye bırakılacağına genel kurul tarafından karar verilemezse, fesih tarihi itibari ile derneğin amacına en yakın ve en fazla üyeye sahip başka bir derneğe devredilir.

MADDE 17-TÜZÜK MADDELERİ DEĞİŞİKLİĞİ:

Olağan veya olağan üstü genel kurullarda ve daha önceden gündeme alınmak veya genel kurula katılan üyelerden onda birinin teklifi üzerine genel kurul sırasında gündeme alınmak suretiyle tüzükte yer alan hususların değiştirilmesi mümkündür. Tüzük değişikliklerinde karar nisabı, genel kurula katılan üyelerin üçte iki çoğunluğudur.