Yerli kömür kaynaklarının elektrik kurulu gücündeki payı, ön lisans ve lisansı onaylanmış projelerin devreye alınmasıyla orta vadede yüzde 52 artacak. Türkiye 31 Mart 2016 tarihi itibarıyla elektrikte 74 bin 39 megavatlık kapasiteye ulaştı. Bu kapasite toplamda bin 666 ayrı santralden sağlanıyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) verilerinden derlenen bilgilere göre, mevcut kapasitenin içinde yerli kömürün payı 9 bin 245 megavatla yüzde 13, ithal kömürün payı ise 6 bin 409 megavatla yüzde 8,5 seviyesinde bulunuyor.
Türkiye’deki linyit rezervleri, düşük ısıl değerde ve kül, nem, kükürt içeriklerinin yüksek seviyede olması nedeniyle, ağırlıklı olarak elektrik üretimi amaçlı olarak termik santrallerde değerlendiriliyor.
Yerli kömürde orta vadede 4 bin 837 megavat gücünde 14 santral daha gerekli şartları sağlamaları halinde devreye girerek, yerli kömürün elektrik üretimindeki payını mevcut duruma kıyasla yüzde 52 artıracak.
Bu artışla beraber yerli kömürün toplam kapasitesi 14 bin 82 megavata yükselecek.
Son yıllarda artırılan arama çalışmaları sonucunda Türkiye’nin bilinen kömür yataklarındaki rezerv 15 milyar tona yaklaşırken, bunun 13,6 milyar tonunun linyit, 1,4 milyar tonunun ise taş kömürü olduğu belirtiliyor.
Dünya birincil enerji tüketimine kaynak bazında petrolden sonra en fazla kullanılan ikinci enerji kaynağı olan kömür, dünya elektrik üretiminde yüzde 40 oranında bir payı elinde bulunduruyor.
Kaynak: TRT Haber
Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.