Güngören Belediye Başkanlığı, Güngören Kaymakamlığı, Güngören İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) işbirliği ile Güngören’deki ilkokul ve ortaokullarda daha temiz ve yaşanılabilir bir çevre için çalışan, bilinçli bir nesil yetiştirmek amacıyla yepyeni bir proje başlatıldı.
Güngören’deki tüm ilkokul ve ortaokullarda yeşil ve çevre bilinci oluşturma eğitiminin yapılacağı proje kapsamında; öğrenciler hem tohumlarını nasıl fidan haline getireceklerini, hem de bir ağacın doğa ve gelecek için ne kadar önemli olduğunu öğrenecek. 1 yıl sonra en çok fidan yetiştiren okul ve öğrencinin ödüllendirileceği projenin ilk eğitimlerine Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman’ın yanı sıra
ÇEKÜD yönetimi, eğitimciler ve öğrenciler katıldı.
Güngören İmam-Hatip Ortaokulu’nun konferans salonunda verilen eğitimde dağıtılacak olan çam tohumlar öğrencilere uygulamalı olarak anlatıldı. Ders sonrası öğrenciler sınıflarına geçerek yetiştirecekleri tohumları aldı. Böylece öğrenciler, tohumların nasıl fidan haline getireceklerini hem de bir ağacın doğa ve gelecek için ne kadar önemli olduğunu öğrendi.
16 BİN ÖĞRENCİYE TOHUM DAĞITILIYOR
ÇEKÜD Genel Sekreteri Cengiz Kömürcü’nün derneğin faaliyetleriyle ilgili kısa sunumunun ardından bir konuşma yapan ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz, ‘’Tohumdan fidana’’ projesinin uygulamasında okulların önemine vurgu yaptı. Yorulmaz, ‘’Bu okul projemiz kapsamında Türkiye genelinde 197. İstanbul’da ise 104. Sırada yer alıyor. İlk uygulama 2011 yılında Ataşehir Mustafa Demir İlköğretim Okulunda 180 öğrenci ile başlamıştı. Güngören’de 23 okulda 15 bin 236 öğrencinin katılımı ile 80 binlere ulaşıyoruz.
15 ilde, 195 okul 63 bin 600 öğrencimizin ardından inşallah rekor sayılara ulaşacağız’’ dedi.
Ataşehir Projesinin İlçe Milli Eğitim’in “Eğitimde iyi örnekler” organizasyonu kapsamında 115 proje arasından birinci seçildiğini belirten Yorulmaz, ‘’15 ilde 196 okulda okuyan kardeşleriniz fıstık çamı, karaçam, meşe palamudu, ceviz gibi çeşitli yöresel tohumlar ektiler. Birçoğu çok güzel fidanlar yetiştirdi. Aksaray ilimizde yarışma yapıldı. En güzel fidan yetiştiren öğrenciler, en fazla fidan yetiştiren sınıflar ödüllendirildi. Yakında Beykoz’da da projemiz meyvelerini verecek’’ diye konuştu.
Öğrencilere de seslenen Yorulmaz sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Sevgili öğrenciler, bu proje sizlere tohum dikmeyi, fidan yetiştirmeyi, sabretmeyi, sevmeyi, emek vermeyi öğretecek. Belki fidanlarınız boynunu da bükebilir ama sizler bu yolla yavru fidanları, ağaçları, ormanları sevmeyi öğreneceksiniz. Bir tohumun da canlı olduğunu, bir fidanın, bir ağacın nasıl canlandığını, çevremizde bizden başka canlılar olduğunu daha yakından fark edeceksiniz.
Çocuklarla birlikte uygulamalı eğitime katılan Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman da, “Çocuklarımıza çevre bilincini aşılıyoruz. Çünkü gelecek nesillerin bizden daha fazla dünyaya ve çevreye sahip çıkmaları lazım. Bunun içinde ilçe genelindeki 3,4,5 ve 6’ncı sınıfların tamamına çevre bilincini aşılıyoruz. 16 bin öğrencimize tohumlarımızı dağıtıyoruz. Poşetlerimizin içerisinde de 2 adet tohum bulunuyor. Onları çocuklarımız yetirilecek ve çeşitli yerlere dikeceğiz” dedi.
Törene katılan Güngören Kaymakamı Zafer Orhan da, Güngören Belediyesi ile ÇEKÜD’e teşekkür ederek, “ Bugün burada güzel ve özel bir hizmet, güzel bir faaliyet için bir aradayız. Çevre bizim için çok önemli, en önemli değerimiz. Biz yaratılmışlar olarak bu dünyayı gelecek kuşaklara en iyi şekilde teslim etmemiz lazım. Çevreye iyi bakmak ve iyi bir devamlılık bizler için kutsal bir sorumluluk. Çevremizi, eğitimle, ilgi ve bilinçlenme ile koruyacağız. Bu proje ile çevreyi nasıl koruyacağımızı bir fidanın ne anlama geldiğini öğrenecek, artık o bilinç ve ilgi ile çevremizi koruyacaksınız.” Konuşmalarına devam etti ve bu tür sosyal sorumluluk projelerinin öğrencilere aşılanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Konuşmaların ardından heyecanları yüzlerinden okunan öğrencilere tohum ekimiyle ilgili bilgiler verildi.
Öğrencileri tohum ekmeye teşvik etmek için en çok fidan yetiştiren öğrencilere bir yıl sonra çeşitli ödüller verilecek. Yetişen fidanlar ilçenin çevre düzenlemesinde kullanılacak.