Sağlık ve Sofrada Sıfır Artık Kampanyası
Sofrada sıfır artık kampanyası Çeküd Çevre Kuruluşları Derneğimizce yapılmış önemli bir kampanyadır. Bu başlangıç kampanya ile bir çok yarar sağlanmış olacaktır.Beslenme problemlerine engel olunmuş olacak.Çevreye zarar veren ve bertarafı ile ekonomik yük getiren evsel katı atık ( çöpler) azalacaktır.
Sofrada sıfır artığın gerçekleşmesi için öncelikle kişinin doyabileceği kadar yemesi gerekmektedir veya doymadan sofradan kalkması gerekir. Beslenme fizyoljisinde beslenmenin sefalik faz denen beyinde yemeği düşünme ile başladığı kabul edilir. Bünye buna göre beslemeye hazırlanır. Mide salgıları düzenlenir. ve pankreas salgıları aktive olur. Doyma duyusunun tam olması için yarım saatlik bir süre geçmesi gerekmektedir. Bunun için yemekler yavaş yavaş yenmeli lezzetine varılmalı ve lokmalar iyi çiğnenerek zaman kazanılmalıdır. Yemekler tabağa bitirilecek kadar az alınmalıdır. Çoğunlukla aynı yemekten ikinci tabağın alınması kalori fazlalığına yol açmaktadır. Ülkemiz insanları için de obezite ve onun getirdiği hastalıklar önemli sorunlar haline gelmeye başlamıştır. Sağlık Bakanlığının konuya hasasiyet gösterdiği görülmektedir. Çeşitli kampanyalarla obezitenin önüne geçmeye çalışmaktadır. Bunun için ikinci tabak yemek alınmasını önermemekteyim. Bir tabak yemek sonra salata ile devam etmeliyiz. (Bakınız.21.yüzyılda sağlıklı beslenme ve diyet kitabımız sayfa 17.) tüketim çılgınlığının ve yemek yeme çılgınlığının azaltılması ile sağlanacak tasarrufla başka ülkelere gıda yardımı da belkide sağlanabilecektir.
Önceki yazılarımızda Dünya’da besin sıkıntılarına dikkat çekmiş ve ülkelerin beslenme yönünden de kendi kendine yeter hale gelmesinin öneminden bahsetmiştik. Somali’deki kıtlık bunun önemini göstermiştir. Sağlık tanımımda bedensel ruhsal ve sosyal olarak tam iyilik halinden bahseder. Bunun için insanların yeterli beslenmesi de temel haklarından sayılmalıdır. Beslenme yönünden uluslararası kuruluşlar ülkeleri desteklemeli gıda yardımından ziyade yetiştirme ile kendine yeterlilik sağlanmalıdır. Çevresel şartlar toplumların kendi besinlerini üreteceği şekilde desteklemnmelidir.Yerli temiz su , yeterli yiyecek temel insan hakkı olarak kabul edilmelidir.
Sofrada Sıfır Artıkla daha az çevre kirliliği oluşacaktır. Daha az atık daha az çevre kirlenmesi, daha az çöp demektir. Böylece çöplerin bertarafı için gereken emek, enerji ve çevresel zararlar azaltılmış olacaktır.Sofrada sıfır artık ile israf önlenmiş ve tüm insanlara yetecek gıdanın doğru dağılımı sağlanacaktır.
Bir yandan aşırı beslenme ve onun getirdiği başta metabolic sendromgibi sorunlarla uğraşan ülkeler dşiğer yanda ise açlık ve besin yetersizliği ile karşılaşan insanlar oluşmayacaktır.
Bu vesileyle bu kampanyaya emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
Daha küçük porsiyonlarla kendimize yetecek kadar gıda alarak sofrada sıfır artık oluşmasını sağlayalım.Doğayı koruyalım , kendimizi sağlık sorunlarından koruyalım.
Dr.Hüseyin BUDAK
ÇEKÜD