Kuraklık İstanbul için de ciddi bir endişeye yol açıyor. Öncelikle tasarruf önlemi alınması gerektiğini belirten uzmanlar, tamamlanacak Melen Barajı’nın da ciddi bir su kaynağı olacağını söylüyor.
Son yılların en kurak kış ayları sürerken 17 milyonu aşkın kişinin yaşadığı İstanbul olası bir susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya. Kente su sağlayan barajlardaki doluluk oranın yüzde 30 ile son 10 yılın en düşük oranına ulaşması kuraklığın sürmesi halinde su ihtiyacının nasıl karşılanacağı sorusunu da akıllara getiriyor. Uzmanlar, Melen projesi ile denizden alınarak arıtılacak suyun çözüm olabileceği görüşünde.
İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü İklim Değişikliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Barbaros Gönençgil,”İstanbul gibi kalabalık bir kentte vatandaşlara görevler düşmekte. Halk, suyu dikkatli kullanmalı” dedi.
Melen’de de su seviyesi 80 santim düştü
Sakarya’nın Kocaali ilçesine bağlı Ortaköy Beldesi’nde bulunan regülatör ile İstanbul’a su sağlayan Melen Çayı’nda kuraklığa bağlı olarak su seviyesinde düşme yaşanmaya başladı.
Geçtiğimiz yıllarda şubat ayı ile kıyaslandığında çaydaki su seviyesinde yaklaşık 80 santimlik düşüş olduğu açıklandı. Düzce’nin Cumayeri ilçesi Dokuz Değirmen köyündeki köprünün ayaklarında su seviyesindeki düşüşün izleri belli olmaya başladı. Geçen yıllarda mayıs ayına kadar karların bulunduğu Kardüz Yaylası’nda çok az kar bulunması kuraklığın boyutunu da gösteriyor.
Tarımı mart korkusu sardı
Tarım alanında faaliyet gösteren sektör temsilcileri şu an için korkulacak bir şey olmadığını ancak mart ayında da yağışların az seyretmesi halinde özellikle buğday ve ayçiçeği gibi ürünlerde büyük sıkıntılar yaşanabileceğini ifade etti. Türkiye’de şu an için tarımsal kuraklıktan bahsetmenin mümkün olmadığını ifade eden Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Arslan, mart ayını beklemek gerektiğini söyledi. Arslan, “Üretici mart ayına kilitlendi. Şu anda üretimde yüzde 10-15’lik kayıp var. Yağış olmazsa ayçiçeği ve buğday gibi ürünlerde tehlikeli günler bizi bekliyor. Eğer mart kötü geçerse söz konusu ürünlerde yüzde 50’ye yakın ithalat gündeme gelebilir” dedi.
Havalar böyle sürerse, fındıkta ihracat olmayabilir
Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Alaettin Gülal, “Havalar bu şekilde devam ederse hiç ihracat yapamayacak duruma geliriz. Çünkü 2004’te 240 bin ton fındığımız olmuştu, bu dönemde ihracat yapamamıştık” dedi.
Gülal, yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaşanan kuraklığın tarım sektörünü olumsuz etkileyeceğini belirterek, fındık üretiminde önemli bir sıkıntı bulunduğunu söyledi. Fındığın ihraç edilen tarım ürünlerinin başında geldiğini ifade eden Gülal, 1984, 1994 ve 2004 yıllarından iklim şartlarından dolayı fındıkta zarar meydana geldiğini anımsatarak, “2004 yılında kış mevsimi yine böyle sıcak gitti, fındık ağaçları da erkenden çiçek açmak yerine yaprak açmaya dönmüş, böylece fındığın yüzde 80’i zarar görmüştü. Son haftalarda gece sıcaklıkları arttı, bu, ciddi anlamda bir sıkıntı olduğunu gösteriyor. Şu anki durum çok olumsuz bir tablo ile karşı karşıyayız. Giresun, Ordu ve Samsun’da buzlanma olursa veya bütün Karadeniz bölgesinde buzlanma olduğunu düşünürsek korkunç bir tablo olur. Allah göstermesin. Fındık üretimi, şu anki iklim şartlarından mutlaka zarar görecek. Havalar bu şekilde devam ederse hiç ihracat yapamayacak duruma geliriz” dedi.
Kuraklık Yeşilırmak’ı da vurdu
Amasya’dan geçen Yeşilırmak’ın debisi, son yılların en düşük seviyesine indi. Türkiye’nin en uzun nehirlerinden Yeşilırmak’ın Amasya bölümü yağış azlığından dolayı etkili olan kuraklık ve artan sıcak havaların etkisiyle bugünlerde dere görünümünü andırıyor.
Azalan su seviyesinden dolayı nostaljik su dolaplarının çalışmadığı ve yer yer adacıkların oluştuğu ırmakta yapılan ölçümlerde su seviyesi ortalama 20 metreküp/saniye olarak tespit edilirken, bu oranın son yılların en düşük seviyesi olduğu öğrenildi.
Kuraklığa rağmen su sıkıntısı yok
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, kuraklık tehlikesine ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında, “Yaşanan kuraklığa rağmen alınan tedbirler neticesinde ülkemizde herhangi bir su sıkıntısı yaşanmamaktadır” denildi.
Türkiye’de bulunan 79 adet içmesuyu maksatlı barajın 20 Şubat 2014 itibarıyla ortalama doluluk oranının yüzde 54 seviyesinde olduğu ifade edilen açıklamada, “Sapanca Gölü’nün durumu konunun uzmanlarınca incelemeye alınarak bu illerde de 2014 için, içme ve kullanma suyu açısından bir sıkıntının yaşanmayacağı ortaya çıkmıştır” ifadesine yer verildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Yağışlarda, 2012’ye göre ise yüzde 24 azalma gözlendi. Yıllık toplam kullanılabilir su miktarı 112 milyar metreküp olan Türkiye bunun 44 milyar metreküpünü tüketiyor” denildi.
Kaynak : Milliyet, Milli Gazete, Hürriyet
Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.