Melen Çayı da Yetmez Tasarruf Şart

Melen Çayı’nın yüzde 80’inin bulunduğu Düzce’de kuraklık etkilerini göstermeye başladı. Melen Çayı’nı besleyen derelerde su seviyesi düşünce Melen çayı da alarm vermeye başladı. 

İstanbul’a su sağlayan Melen Çayı’nda kuraklığa bağlı olarak su seviyesinde yaklaşık 80 santim düşüş olduğu gözleniyor. Uzmanlar Eylül sonuna kadar etkili yağış gözükmediğinden durumun ciddiyetini koruduğunu ifade ediyorlar.

Milliyet’in haberine göre; Düzce’nin Cumayeri İlçesi Dokuzdeğirmen köyündeki köprünün ayaklarında ve çay yatağında su seviyesindeki düşüşün izleri belli oluyor. Geçen yıllarda mayıs ayına kadar karların bulunduğu Kardüz Yaylası’nda çok az kar bulunması da kuraklığın boyutunu gösteriyor.

Durum ciddi

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof.Dr.Selahattin İncecik konuya ilişkin yaptığı açıklamada en yüksek yağışların görüldüğü Ekim-Mart ayları arasında Melen’in de yeterince yağış almadığını söyleyerek durumun ciddiyetini vurguladı. Kayıp kaçakların önlenmesine ve tasarruf tedbirlerine dikkat çeken İncecik; “Melen suyunu taşıma fikri İstanbul için en doğru proje. Ancak Melen; İstanbul’la aynı havzada yer aldığından yeterli yağış alamıyor. İstanbul’un su havzaları yasalarla sıfır tolerans ile koruma altına alınmalı. Ömerli ve Terkos Havzası hayati öneme sahip. İstanbul’un kuzeyi mutlaka özel koruma altına alınmalıdır. Kent çok hızlı büyüyor ve mevcut alt yapı yetmiyor. Eylül ayının sonuna kadar etkili yağışlar beklemiyoruz. Durum çok ciddi. Şebeke suyuyla araba yıkamasına son verilmeli. İSKİ tüm abonelerine faturayla beraber tasarruf tedbirlerini anlatan broşürlerden göndermeli. Kayıp, kaçak kontrol altına alınmalı.” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre yağışlar geçen yıl ocak ayında önemli ölçüde azaldı. Bu yıl ocak ayı yağış ortalaması 60,1 mm. Normali ise 77,2 mm. Geçtiğimiz yıl ocak ayı yağış ortalaması ise 98,6 mm. Yağışlar normale göre yüzde 22,2 , geçen yıl Ocak ayı yağışına göre ise yüzde 39,1 azalma gösterdi. Marmara Bölgesi yağış ortalaması 51,6 mm. Normali 75,2 mm. 2013 Ocak ayı yağışı ise 107,8 mm.. Yağışlarda normale göre yüzde 31,3 geçen yıl Ocak ayı yağışına göre ise yüzde 52,1 azalma gözlendi.

Kaçak oranı büyük

Devlet Su İşleri eski yönetici olan ve Melen Projesi ’nde görev alan Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız şunları söylüyor: “Melen, mega kentin can damarı haline geldi. İstanbul’da Melen Projesi dışında depolama kapasitesi oluşturacak yer yok. Ankara’nın içme suyu depolama oranı İstanbul’un 2 katı. Kaldı ki İstanbul’un nüfusu Ankara’nın 3 katı. Şu an Melen’den yılda 257 milyon metreküp su almayı düşünüyoruz. Projenin 3 ve 4’üncü aşamaları gerçekleştiğinde oran 1 milyar metreküp üzerine çıkacak. İstanbul için Melen havzasındaki toplama kapasitesi ve suyun akım gücü bir şartla yeterli olur. İstanbul biran önce kendine çeki düzen vermek zorundadır. Şehirdeki kayıp-kaçak oranı yüzde 30 seviyesinde. Günde 2.5 milyon metreküp su verilen bir kentte yüzde 30 çok önemli bir orandır. Yılda 850 milyon metreküp su tüketen İstanbul’da kayıp-kaçak 250 milyon metreküp yapar. Bu oranı yüzde 15’e çeksek 1 yılda Melen’den gelen suyun yarısı kadar tasarruf sağlamış oluruz. Şayet Melen Havzası’ndan da kurak döneme girilirse denizden su arıtma veya sitelerdeki atık suyun yeniden arıtılması gibi çözümlere yönelmek gerekecek.”

 

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.