Bugün 19 Ağustos 2014 ve Gezegenin Kaynaklarının Tükendiği Gün

Gezegenin bir yıl içerisinde ürettiği doğal kaynakları, sekiz aydan az bir süre içerisinde tükettik. 2014’ün geri kalanında gelecek yıldan borç alarak yaşayacağız.

Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network, GFN) tarafından her yıl açıklanan Dünya Limit Aşım Günü, insanlığın doğal kaynaklara olan talebinin doğanın bir yıl içinde sunduğu miktarın üzerine çıktığı gün olarak tanımlanıyor.

2000 yılında Ekim ayına düşen Limit Aşım Günü, tüketim ve nüfus artışıyla birlikte her yıl daha da öne geliyor.

Bugün Dünya’da 7 milyar insan yaşıyor. 2050 yılında 9 milyar olması bekleniyor. Bu durum, gezegenin doğal kaynakları üzerinde daha fazla baskı yaratacak. Ancak Dünya’mızın kaynakları sınırlı! Nerede, nasıl yaşıyoruz, çalışıyoruz, seyahat ediyoruz? Neyi, nasıl tüketiyoruz? Bu sorulardan başlayarak yaptığımız her şeyi sorgulamamız ve düşünce şeklimizi değiştirmemiz gerekiyor.

Dünya Limit Aşım Günü, bu değişimin bugün yapılması gerektiğinin en çarpıcı göstergesi. Küçük adımlar büyük fark yaratır. Dünya’nın ekolojik sınırlarını aşmadan yaşayacağımız bir geleceğin kurulmasında hepimiz çok önemli role sahibiz.

Neden Limiti Aşıyoruz?

Tarih boyunca insanlık, gezegenin doğal kaynak bütçesi içerisinde kalarak şehirler ve yollar inşa edebiliyor; gıda sağlıyor ve üretebiliyor; karbondioksiti absorbe edebiliyordu.

Ancak 1970’lerin ortasına gelindiğinde önemli bir eşiği atladık: insanlığın tüketimi, gezegenin yeniden üretebileceği doğal kaynağı aşmaya başladı. Küresel Ayak İzi Ağı’nın yaptığı hesaplamalara göre bugün, insanlığın doğal kaynaklardan ve ekosistemlerden olan talebi 1.5 gezegene eşdeğer.

Bu şekilde yaşamaya ve tüketmeye devam edersek, bu yüzyılın ortasında 3 gezegene eşdeğer doğal kaynağa ihtiyacımız olacak. Masraflarınızın sürekli olarak gelirinizi aştığını düşünün… İşte bu, doğal varlığımızı, kendini yenileme kapasitesinden daha hızlı tüketmek oluyor.

Ekolojik açıdan yaptığımız aşırı tüketim her geçen gün kendini daha fazla gösteriyor. Ormanların ve okyanusların tutabileceğinden daha fazla sera gazının salınmasıyla ortaya çıkan iklim değişikliği, belki de tartışmasız en bariz sonucu. Ancak bunun dışında ormansızlaşma, türlerin kaybı, balık stoklarının çökmesi, emtia fiyatlarındaki artış ve toplumsal kargaşa gibi diğer sorunlar da var.

Siz de karbondioksit ayak izinizi öğrenip,doğaya borcunuzu ödeyebilirsiniz.

https://www.cekud.org.tr/index.php/karbonmetre/