Eylül ayında Birleşmiş Milletler tarafından New York’ta düzenlenen İklim Zirvesi’nde, küresel ısınma ile mücadeleye yönelik önemli adımlar atıldı. Dünyanın 120 ülkesi küresel ısınma ile mücadelede kararlı olduklarını ifade ettiler.
On binlerce insan sokaklara dökülüp, hükümetleri küresel ısınma ile ciddi mücadeleye çağırdı. Avrupa Birliği ülkeleri sera gazı salımlarını 2030 yılında 1990 seviyesinin yüzde 40 altına çekmeyi taahhüt ettiler. 40’tan fazla ülkenin şehir yönetimleri ve kurumları 2030 yılına kadar enerji verimliliği hedeflerini iki katına çıkaracaklarını açıkladılar. Kurulacak Yeşil İklim Fonu için 2,3 milyar dolarlık taahhütte bulunuldu. Aralarında 32 hükümet, 20 yerel yönetim, 40 şirket, 16 yerel halk ve 49 sivil toplum kuruluşunu temsil eden 150 temsilcinin bulunduğu oluşum, 2020 yılına kadar ormansızlaştırmayı yarıya indirip, 2030 yılında da durdurmayı hedefleyen New York Orman Deklarasyonu’nu imzaladı. Bir grup banka, fon ve sigorta şirketi 2015 yılında düşük karbon projelerine 200 milyar dolar yatırım yapma sözü verdiler. Verilen tüm bu sözlerin ne derece tutulacağını Aralık 2015’te Paris’te düzenlenecek iklim zirvesinde göreceğiz. Hükümetler, Paris’te, Kyoto sonrası, yeni bir anlaşmaya imza atacaklar ve karbon emisyonlarını azaltma konusunda taahhüt altına girecekler.
İhtiyaç devam ediyor
Fakat mevcut duruma bakacak olursak, durum pek parlak değil. Her ne kadar finans kurumları düşük karbon projelerine 200 milyar dolar yatırım yapacaklarını söylemiş olsalar da; petrol şirketleri hala son derece güçlü bir şekilde yaşamlarını sürdürüyorlar. The Guardian’a açıklamada bulunan bir şirketin AltYapı Direktörü Roland Busch, petrol şirketlerinin uzun bir süre daha var olmaya devam edeceklerini söylüyor. Busch, “Yenilenebilir enerjileri desteklemek için kömür gibi fosil yakıtlara ihtiyaç duyulacak” diyor.
Bundan bir süre önce, petrol şirketleri, yatırıcılarına yaptıkları açıklamalarda, hükümetler küresel ısınmaya karşı önlem alsalar da, petrol şirketlerinin daha uzun yıllar boyunca faaliyetlerini sürdüreceklerini dile getirmişlerdi. Fosil yakıtlara yatırımın devam etmesi, kaçınılmaz olacak düşük karbonlu projelere olan ilginin azalmasına yol açıyor.
Kaynak : Dünya
Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.