Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) Denizli Temsilcisi Hakan Nizamoğulları, Bozkurt ilçesine bağlı Hayrettin köyünde 136 yıldır doğal olarak evlerin bahçesinde ve boş alanlarda yetişen ters laleleri (tuşaya) derneğe ait e-bülten aracılığı ile tüm Türkiye’ye tanıtacağız.
Denizli Bozkurt’a bağlı Hayrettin köyünü ziyaret ederek yılda bir kez açan ve 20 gün içinde kuruyup yok olan ters lale ile ilgili Hayrettin Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Tahir Çelik’ten bilgi alan Nizamoğulları, “Köyde kurulu dernek tarafından yılda bir kez açan çiçeğin ekonomiye kazandırılması için çalışmalar başlatılmış. Her yıl düzenlenen ters lale festivali ile çiçek tanıtılmaya çalışılıyor. Çiçek soğanının arttırılması için deneme bahçeleri de oluşturulmuş. ÇEKUD olarak bu çalışmalara destek vereceğiz. Gelecek yıl demene bahçelerinin alanının ve ekilecek soğan miktarının arttırılması içinde her türlü desteği köyümüze vereceğiz. Bu özel çiçeğin tanıtımına da destek olmak için genel merkezimiz tarafından hazırlanan ve tüm Türkiye’deki üyelerimize aynı anda ulaştırılan e-bültenimizde de bu çiçeği fotoğrafları ile birlikte tanıtacağız. Ülke genelindeki çevre dostu tüm üyelerimiz ve gönüllülerimize ters lale yi tanıtacağız. ” dedi
Nesli tehlike altında
Yaptıkları araştırmada ters lalenin, dünyada nesli tehlike altında olan türler sınıfı içinde yer aldığını belirlediklerini ifade eden Nizamoğulları, “Ters lale soğanlı bitkisinin doğada neslinin sağlıklı bir şekilde devamının sağlanması için üretimin teşvik edilmesi ve çiftçinin desteklenmesi şarttır. Bu bitki türünün büyük çoğunluğu tehdit altında. İnsanlar ters laleyi soğanlı ve açmış olarak satmak için topluyor, genelde de kökünden söküyorlar. Geçmişte lale, Türkiye’den yurt dışına gönderilmiş. Şimdi bu laleler özellikle Hollanda gibi ülkelerde ıslah edilerek, bize satılıyor. Yani kendi lalelerimizi yurt dışından ithal ediyoruz. Şimdi de ters lale için bu tehlike bulunuyor. Ters laleyi ıslah ederek yurt dışına bir marka olarak pazarlamalıyız. Ayrıca üretimin sürdürülebilir biçimde devam edebilmesi için yöre halkına üretim teknikleri hakkında, ekimden söküme kadar teorik ve işbaşında eğitimler verilmeli kapasite geliştirme çalışmaları planlanmalıdır. Ters lale dikim şenlikleri düzenleyerek çevremizdeki biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi için gönüllü desteklemek istiyoruz. Gelecek yıl bölgede yeni deneme bahçelerinin oluşturulmasına da destek vereceğiz” diye konuştu. Dernek Başkanı Çelik’te, ters lalenin korunması, geliştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması ile ilgili her türlü desteğe ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.