ÇEKUD’un, Çevre Vakfı, Akademik Platform ve Adıyaman Üniversite ile birlikte düzenlediği “2. Uluslararası Çevre ve Ahlak Sempozyumu” Dünya’nın çeşitli yerlerinden gelen öğretim üyelerinin sunumunun ardından sona erdi.
Cuma günü Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’ndaki açılış programı ile başlayan ve Fen Edebiyat Fakültesi Binası’nda devam eden sempozyumda 5 farklı salonda Dünya’nın farklı ülkelerinden gelen akademisyenler 140 sunum yaptı. Çevre ve ahlak konusunun çeşitli yönlerden ele alındığı sempozyumda, akademisyenler yeraltı suyundan, katı atıklara ve çevre konusunun dini boyutuna kadar birçok alanda fikir alıverişinde bulundu. Koordinatörlüğünü Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet PINARBAŞI’nın yaptığı sempozyumda akademisyenler bir araya gelerek, yeni arkadaşlıklar, yeni dostluklar kurarak çevre konusunda birlikte çalışma kararı aldı.
ÇEKUD ve Adıyaman Üniversitesi’ne teşekkür eden Kırgızistan’lı Dr. Mırlan CHYUYBAEV Kırgızistan ile Türkiye son zamanlarda siyasi, kültürel, bilimsel ilişkilerini geliştirdiğini ifade ederek bu sempozyumun da iki ülke arasındaki gelişmelere hizmet edeceğini belirtti. Dr. Mırlan CHYUYBAEV şöyle konuştu: “Tabi son zamanlarda ekonomi, üretim çok geliştiği için tabii olarak çevre, ekoloji konuları gündeme gelecektir. Bana burada sempozyum çok faydalı oldu. Çünkü Dünya’dan, Türk Dünyası’ndan gelen birçok akademisyenle tanışma fırsatını buldum. Onlarla sıkı ilişkiler kurarak bundan sonra ortak çalışmalar yapmak için planlar yaptık. Adıyaman Üniversitesi’nin misafirperverliğini ayrıca vurgulamak isterim. Bu organizasyonun çok yüksek seviyede geçtiğini söyleyebilirim. Elbette benim akademik, bilimsel çalışmalarım için de çok katkısı olmaktadır. Gördüğüm kadarıyla Adıyaman Üniversitesi genç bir üniversite ve gün geçtikçe gelişen bir üniversite ve ben de üniversite camiasına, öğrencilerine başarılar diliyorum.”
Bu sempozyumun birçok açıdan büyük faydaları olduğunu ileten ve bu sempozyumu düzenledikleri için ÇEKUD, Çevre Vakfı’na, Akademik Platform’a ve Adıyaman Üniversitesi’ne teşekkür eden Kazakistan’lı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sherzohon MAHMUDOV; “Elbette ki temiz çevreyi, tabiatı gelecek nesillere bırakmak biz büyüklerin en büyük görevidir. İki gündür bildirileri dinliyorum, çok geniş kapsamda çeşitli konularda bildiriler sunulmaktadır. Bu sempozyumdaki bildiriler, çalışmalar, organizasyon çevreye olan duyarlılığın ne kadar yüksek olduğunu göstermektedir. İki gündür bu bildirilerde çevre ile ilgili, ahlak ile ilgili sorunlara şu anda teorik olarak daha sonra uygulamalı olarak birçok çözüm yolu gösterecektir.” dedi.
Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Turan ATILGAN ise ÇEKUD ve paydaşlarının yaptığı bu sempozyumu çok faydalı bulduğunu belirterek sempozyumun konu ve mekan seçiminde başarılı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. ATILGAN “Girdiğimiz toplantılarda paylaşılan bilgiler çok ciddi bir bilgi birikimi oluşturdu. Akademisyenlerin birbiri ile paylaşmasını da çok önemli buluyorum. Bu sempozyuma katılarak Adıyaman Üniversitesi’ni, Adıyaman’ı tanımaktan çok memnunum, yeni arkadaşlıklar gördük, yeni dostluklar kurduk. Bu sempozyumun ve başarılarının devamını diliyorum.” dedi.
Sunum ve bildirileri sona eren 2. Uluslararası Çevre ve Ahlak Sempozyumu’nun katılımcıları Adıyaman’ın tarihi, kültürel ve turistik yerlerini gezdikten sonra Adıyaman’dan ayrıldılar.