Avrupa Birliği Zirvesi’nin ilk gününde önemli bir karar çıktı. AB liderleri, karbondioksit emisyonunu 2030’a kadar yüzde 40 azaltmak konusunda uzlaştı.
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, dün başlayan Avrupa Birliği Zirvesi’nin ilk gününde önemli bir karar çıktığını açıkladı.
Van Rompuy, “Sera gazlarının 1990 yılını esas alarak 2030’a kadar en az yüzde 40 azaltılması bağlayıcı olacaktır” dedi.
AB liderleri, enerji tasarrufunda ve yenilenebilir enerjide 2030’a kadar en az yüzde 27 oranının yakalanması hedefinde de mutabık kaldı.
AB Konseyi Başkanı Van Rompuy, AB’de yenilenebilir enerjinin halen yüzde 14 olan payının 2030’a kadar ikiye katlanacağını ve enerji tasarrufunda bağlayıcı hedefin 2020’de yeniden gözden geçirilerek yüzde 30’a yükseltilebileceğini söyledi.
AB’nin dördüncü bir hedef olarak 2030’da AB üyeleri arasında elektrikte 15 ara bağlantı zorunluluğu getirdiğini belirten Van Rompuy, elektrik üretimi 100 megavat olan bir AB üyesinin, 15 megavatı komşu üye ülkelere satabilecek ya da bu miktarda ithal edebilecek iletim altyapısını hazırlayacağını söyledi.
AB daha önce 2020 yılı için karbondioksit salınımını yüzde 20 düşürme, yenilenebilir enerjinin payını yüzde 20’ye yükseltme ve yüzde 20 enerji tasarrufu hedeflerini benimsemişti.
ELİNİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYOR
2030 hedefleriyle birlikte AB, Aralık başında Lima’da ve gelecek yıl Paris’te toplanacak BM iklim değişikliği konferansları öncesinde elini güçlendirerek ABD ve Çin başta olmak üzere diğer katılımcıları bağlayıcı hedefler belirlemeye zorlamayı hedefliyor.
Kaynak : ntvmsnbc
Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.