Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Endokrin ve Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, ”Batı tipi beslenme kız çocuklarında erken ergenliğe neden oluyor” dedi.
Kayseri Tabip Odası tarafından düzenlenen ”Çocuklarda boy kısalığı, obezite ve erken ergenlik’ konulu seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, ”Büyüme yetersizliği olan çocuklarda beslenme sorunları, geniz eti, parazitler, kansızlık yanında büyüme hormonu eksikliği de olabileceği, şüphe duyulan çocukların çocuk endokrin birimlerine yönlendirilmesi gerekir” diye konuştu.
Çocuklarda giderek artan şişmanlık konusuna da dikkat çeken Prof.Dr. Kurtoğlu, gebelikte diyabet hastalığının iri bebek doğumuna yol açtığı ve ileride şişman çocuk olabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, ”Bebeklere ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmesi gerekir. Beslenme hataları, abur-cubur beslenme, ailenin beslenme tarzı, uykusuzluk, kahvaltı yapmama, televizyon- bilgisayarla 2 saatten fazla meşgul olma ve hareketsizlik çocukları bekleyen büyük tehlikelerdendir. Ayrıca aşırı şişman çocuklarda tip 2 diyabet riski de unutulmamalı” ifadelerini kullandı.
Kız çocuklarında erken ergenlik kousuna da değinen Prof. Dr. Kurtoğlu, ”Özellikle kızlarda doğal beslenme yerine batı tipi beslenme, erken ergenliğe yol açıyor. Türkiye’de bu sayı günden güne artıyor. Anne ve babalar çok dikkatli olmalı. Şişmanlık ve hareketsizlik, çok ciddi sorunlara yol açıyor. Kız çocuklarında 6-8 yaş civarında erken ergenlik bulguları gözlenmesi durumunda çocuk endokrin birimlerine başvurulması gerekir” diye konuştu.
Kaynak: Milli Gazete
Bu haber kamu yararına payaşılmıştır.