Beykoz’daki ilköğretim okullarında başlatılan Minik Ellerden Büyük İşler: Tohumdan Fidana Projesi kapsamında 26 bin 530 öğrenciye çam tohumları dağıtılacak, öğrencilerin yetiştirdiği fidanlarla Anadolu Feneri’nde bir orman kurulacak.
ÇEKÜD, Beykoz Belediyesi ve Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde hayata geçirilen projeyle çevreye karşı duyarlı, ağaç ve orman sevgisi taşıyan, yetiştirdikleri fidanların yanı sıra içlerinde ağaç sevgisi de büyüten nesiller yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Fidanlar toprağa Kasım’da kavuşacak
İlçedeki 49 ilkokul ve ortaokulda gerçekleştirilecek olan Minik Ellerden Büyük İşler: Tohumdan Fidana Projesi kapsamında 26.530 öğrenciye içinde fıstık çamı tohumları bulunan setlerin yanı sıra tohumları nasıl yetiştireceklerini anlatan eğitimler de verilecek.
Öğrencilerin yetiştirdiği tohumlar, Kasım ayında Beykoz ormanlarında toprakla buluşacak.
Beykozlu öğrencilere kendilerini ve çevreyi tanıma, doğayı gözlemleme olanağı sunan proje kapsamında eğitimler 30 Nisan 2013 Salı günü Beykoz Saadettin Gökçepınar İlkokulu’nda başladı, projenin tanıtımı ise Ortaçeşme Hacı Numan Ortaokulu’nda yapıldı.
Projenin tanıtım toplantısına Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, ÇEKÜD Başkanı Süleyman Yorulmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Yekrek, öğrenci ve veliler katıldı.
Yorulmaz: Beykoz Kazanacak
ÇEKÜD Başkanı Süleyman Yorulmaz yaptığı konuşmada, projeyle ulusal ağaçlandırma seferberliğine katkı sunduklarını belirterek, “Beykoz İstanbul’un en güzel ilçelerin den biri. Beykoz’da yaşayan çocuklar mevcut imkanların en güzelini buluyorlar. Bir de eğitimsiz, sevgisiz, bu imkanlardan uzak yetişen çocuklar var. Beykoz’u daha yaşanılabilir bir yer haline getirmek için el emeğiyle yapılan en büyük projelerden birini hayata geçiriyoruz. Bu proje hem ulusal ağaçlandırma seferberliğine katkı sunacak hem de ormanların geleceğe taşınmasına katkı sunacak. Bugüne kadar 11 il, 119 okulda 27 bini aşkın öğrencimize ulaştık. Sadece Beykoz’da 49 okulda 27 bin öğrenciye ulaşıyoruz. Bu da Beykoz’un yeşile verdiği önemi gösteriyor. Projeden Beykoz kazanacak. Projeye, ilçede hayat bulması için destek veren, Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan ve Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’e teşekkür ederim.” dedi.
Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Yekrek de yıllar içinde artan çevre tahribatına değinerek şunları söyledi: “Eskiden çevre tahribatı çok azdı. 21. asra girerken çevre kirliliği insan hayatını tehdit ediyor. Ana sınıfından üniversiteye kadar 21 milyon öğrenci bu işe sahip çıkarsa ülkemizi tertemiz yem yeşil bir hale getiririz. ‘Yarın kıyametin kopacağını bilsen dahi ağaç dik’ diyen bir misyonun sahibiyiz. Bu misyonun hakkını verelim ve çevremize sahip çıkalım.”
Başkan Çelikbilek: “Doğayı, çevrenizi ve yeşili çok sevin”
Konuşmasında doğa sevgisinin önemine değinen ve doğaya emek verdiğimizde karşılığını alacağımızı anlatan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ise: “Bu hizmetleri bizler sizin için yapıyoruz. Bu tohumları, çevrenizi, yeşili çok sevin. Doğayı ne kadar çok severseniz o da size karşılığını o kadar verir. Dünya’da ağaç kalmazsa medeniyette kalmaz. İnsanın yaşaması ağaçlarla mümkündür. Bu tohumlar sizlerin sevgisi ve emeğiyle yeşerecek, büyüyecek. Bugün burada ciddi bir adım attınız. Sizleri kutluyorum, ağaçlara gözünüz gibi bakın.” şeklinde konuştu.
Kaymakam Erdoğan: “Bu kampanya doğayı ve çevreyi anlama kampanyası”
Tanıtım toplantısında öğrencilere hitap eden ve kampanyanın taşıdığı anlama dikkat çeken Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan: “Bu kampanya sadece bir fidan dikme kampanyası değil doğayı, çevreyi ve kainatı anlama ve tanıma kampanyasıdır. Aşırı tüketim ve teknolojiyle hayatı kullanılmaz hale getirdik. Kendini tanıyan ve kendisiyle barışık olan bir insan doğaya zarar veremez Bu kampanyanın uygulanmasında öğrencilerin bilinçlenmesinde öğretmenlerimize de çok iş düşüyor. Bu kampanyayla gelecek nesillerin çevreye zarar verme ihtimali azalacak” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından öğrencilere fıstık çamı tohumları dağıtıldı ve öğrencilere fidanları nasıl yetiştirecekleri anlatıldı.