Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD), Çanakkale Sosyal Gelişim Gençlik ve Spor Kulübü ile birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından desteklenen projede öğrenciler tarafından on beş bin tohum toprakla buluşacak.
21 ila 26 Mart Orman ve Şehitler Haftası olması münasebetiyle başlatılan organizasyon her yıl 5 bin fıstık çamı yetiştirilmek üzere proje üç yılda tamamlanacak. Öğrenciler fıstık çamı tohumlarının sekiz ila dokuz ay arası bakımını üstlenerek Kasım ayında Lâpseki Orman İşletme Şefliği yardımıyla Şahinli köyü mevkisine ve Çanakkale merkezde yer alan baraj mevkisine dikimini yapacak.
ÇEKÜD Çanakkale temsilcisi Hüseyin Şengil son otuz yılda dünya orman örtüsünün beşte birinin yok olduğuna dikkat çekerek, yetiştirilecek olan ağaçların günde on yedi insanın oksijen ihtiyacını karşılayacağının altını çizdi. Bir yıl içinde yaşamsal ihtiyaçlar için yedi ağacın kesildiğini söyleyen Şengil, “Bu demek oluyor ki doğaya her yıl yedi ağaç borcumuz var” dedi. Okul Müdürü Kemalettin Kocaoğlu, tohum yetiştirerek fidan kazanımının öğrenciler açısından ilk olacağını belirterek tebrik etti.
Lapseki Kaymakamı İsmail Ayhan Tavlı öğrencileri kutladı. Halk oyunları gösterisinin ardından Orman İşletme Şefliğindeki görevlilerce tohum ekiminin nasıl yapılacağı anlatıldı. İlk olarak Kaymakam Tavlı, Belediye Başkanı, Jandarma Komutanı, Emniyet Müdürü ve İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından fıstık çamı ekimi yapıldı.
Belediye Başkanı G. Mehmet Ekim öğrencilerle birlikte yaptığı açıklamasında Bilinçli Gençler Topluluğunun hazırladığı tohumdan fidana projesi kapsamında çam fıstığı fidesi ekiminin yapıldığını söyledi. Ekilen tohumların bir ay sonra yeşereceklerini dile getiren Ekim, “inşallah kasım ayında ekeceğiz” dedi.
ÇEKUD Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Akçadırcı tohumla fide yetiştirme projesini önemsediklerini belirterek öğrencileri tebrik etti. Program sonunda öğrencilere fidan poşeti ve fıstık çamı tohumu dağıtıldı.