Ülke genelindeki ormanlarımızda zararlı böceklere karşı biyolojik mücadeleyi sürdüren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çankaya Köşkü ile Başbakanlık Resmi Konutu’ndaki ağaçları da zararlı böceklere karşı koruyor.
Çankaya’daki yerleşkede ve Başbakanlık Resmi Konutu’ndaki bahçede bulunan ağaçlara hâsıl olan On İki Dişli Kabuk Böceği ile mücadele eden Bakanlık, söz konusu alanlarda 4 adet karınca transplantasyonunu da gerçekleştirdi.
Çankaya Köşkü ile resmi konutta uygulanan bu metotta feromon denilen kimyasal bir madde kullanıldı. Böcek tarafından dış çevreye salgılanıp hususi bir reaksiyon meydana getiren ve aynı tür fertleri tarafından hissedilen feromon ile tuzaklara çekilen bu zararlı kabuk böcekleri yakalanıyor. Tabiatı kirletmeyen ve insan sağlığını tehdit etmeyen bu feromon maddesi yerden 1,3 metre yükseklikte, ağaçlar arasına 15 metre mesafede yerleştirilen 41 adet feromon tuzağına konuldu.
Ayrıca söz konusu bölgede karınca plantasyonunu da gerçekleştiren Bakanlık, biyolojik mücadelenin etkin neferlerinden olan kırmızı orman karıncaları ile alandaki ağaçlarda bulunan zararlı böceklerle de mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Yine bu kırmızı orman karıncaları sayesinde toprağın havalanması, drenajın iyileştirilmesi ve tohumların taşınması da sağlanıyor.
“Olumsuz Bir Tesir Oluşturmamak Adına Biyolojik Mücadele Metodunu Kullanıyoruz”
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bakanlık olarak ülke genelinde ormanlara zarar veren böceklerle mücadele için özellikle biyolojik metotları kullandıklarını belirterek şunları söyledi:
“Zararlı böcekler ülkemizde ormanların sağlığını ciddi manada tehdit ediyor. Biz de tabiattaki diğer canlılara zarar vermemek ve insan sağlığı üzerinde olumsuz herhangi bir tesir oluşturmamak adına biyolojik mücadele metodunu kullanıyoruz. Bu metodu nasıl Çankaya köşkünde uygulayıp başarılı bir netice elde ediyorsak, taşradaki ormanlarda da aynı şekilde uygulayarak başarı sağlıyoruz. Bu tür çalışmalarımıza bundan sonra da devam ederek orman varlığımızı korumayı sürdüreceğiz.”