Röportaj Konuğu : Süleyman Yorulmaz
ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı: “Hedefimiz 6,5 milyar insana ulaşmak “ÇEKÜD’ün çalışmalarını takib ederek destek olmanız çevremizi daha iyi korumamızı sağlayacaktır”
ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı: “Hedefimiz 6,5 milyar insana ulaşmak
“ÇEKÜD’ün çalışmalarını takib ederek destek olmanız çevremizi daha iyi korumamızı sağlayacaktır”
ÇEKÜD’ün yeni web sitesinin yayına başlaması vesilesi ile ilk röportaj konuğumuz olan Yönetim Kurulu Başkanımız Süleyman Yorulmaz sorularımızı cevaplandırdı.
Soru: Ağaçlandırma çalışmalarınız Türkiye’nin dört bir köşesinde devam ediyor?
S. Yorulmaz: ÇEKÜD olarak Edirne’den Adana’ya, Mardin’den Sivas’a ülkemizin 7 iklimi dört bir köşesine ağaç dikme heyecanı ile gönüllülerimizle birlikte çalışıyoruz. İllerimizdeki derneklerle birlikte bölge Orman Müdürlükleri’nin de katkıları ile yörenin iklimine uygun ağaçları dikmeye özen gösteriyoruz. Hemen her ilimizde ortalama 5 bin ağaç dikme hedefi ile çok gayretli bir çalışma içerisindeyiz. Bu takriben 400 binin üzerinde bir ağaç sayısı demektir. Tabii ki imkanları daha geniş olan illerimizde dikilen ağaç sayıları daha fazla olmaktadır, olacaktır da.
Soru: Ağaç dikme konusunda neden bu kadar ısrarlısınız?
S.Yorulmaz: Ağacın ve ormanların faydaları saymakla bitmez. Hem maddi, hem manevi açıdan çok karlı bir iş. Çevre ve ruh sağlığı açısından çok elzem bir çalışma. Doğaya zararı en az, geri dönüşümü en kolay malzemelerden biri. Daha çok ağaç yetiştirmeli, ekonomide ve günlük yaşamdaki kullanım alanı daha çok genişletilmeli. Meyveli ağaçlar ciddi ekonomik gelir sağlıyor. Diğerlerinin kerestesi, reçinesi ile birlikte 6 bin çeşit yan sanayi mamülü bulunduğu söyleniyor. Biz ağaçlık alanları oksijen fabrikaları olarak görüyoruz. Bu fabrikaların çevreyi kirletici hiçbir atığı, baca gazı, kanalizasyonu yok. Bu fabrikaların oksijen üretimi yanında küresel ısınmayı önleyici, su kaynaklarını arttırıcı, kuraklık ve çölleşmeyi önleyici, havadaki toz bulutlarını emici, gürültü kirliliğini engelleyici, yaban hayatını ve biyolojik çeşitliliği koruyucu, ruh ve beden sağlığını koruyucu bir çok faydaları daha var.
Soru: Fidan dikim programlarınızı nasıl organize ediyorsunuz?
S.Yorulmaz: Ağaçlandırılacak arazinin belirlenmesi, dikim alanının ağaç dikimine hazır hale getirilmesi, fidanların temini gibi gerekli bütün hizmet ve organizasyonları Orman Bölge, İl Çevre Orman Müdürlükleri, Belediyeler, bölgesel çevre dernekleri ve gönüllülerimizin destekleri ile yapıyoruz. Dikimleri öğrencilerin ve halkın katılımı ile şenlik havasında yapmaya gayret ediyoruz. Diken, sulayan, çapalayan, emek veren kişinin daha koruyucu olacağına inanıyoruz. Dikime iştirak eden katılımcılar birer – ikişer tane sembolik dikim yapıyorlar. Fidanların geri kalan kısmını mümkün olduğunca profosyonel ekiplere diktirmeye çalışıyoruz. Ve bu ağaçlar kök saldığında, boy atmaya başladığında dikimi gerçekleştirenler eserlerini bariz bir şekilde görebiliyor. Özetleyecek olursak, çevre duyarlılığına en net katkı ağaç dikimi ile sağlanıyor. Hem kalıcı, hem uzun vadeli, yıllara yayılan bir etkinlik.
Soru: Çevre yarışmaları düzenliyorsunuz, ilginin yoğunluğu da dikkat çekici?
S.Yorumaz: ÇEKÜD olarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre mirası bırakmak için çalışıyoruz. Bu yarışmalar yaşadığımız çevrenin çocuklarımız tarafından daha dikkatli algılanması ve doğaya olan duyarlılıklarının geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilmektedir.
Yarışma ve ödülün, eğitim ve öğretimde başarıyı arttıran iki önemli faktör olduğu bilinmektedir. Seçilen konu, seçilen ödüller, organizasyonun güzelliği ilgi ve katılımı artırıyor sanırım.
Soru: Çevre yarışmalarındaki temalar da Çevre ve Ağaç bilincini artırmaya yönelik
S.Yorulmaz: Geçen iki yıl “Çevremiz nasıl kirletiliyor”, “Ağaç ve Hayat” konularını işledik. Bu yılki çevre yarışmamız da yaprak istiyorum temalı. İlkokul üçüncü sınıf itibari ile katılım mümkün. Çocuklarımıza dereceye giren eserleri için teşvik edici ödüller de veriyoruz. Bilgisayardan bisiklete, fotoğraf makinesinden saate kadar seçilen ödüller çok anlamlı. Saat zamanın kıymetini, her bir davranışımızın ölçülü ve yerinde yapılması gereğini, zaman yönetiminin, başarılı bireyin küçük yaşlarda alması gereken disiplinlerden biri olduğunu anımsatmaktadır. Bisiklet çevre dostu teknolojileri, enerji tasarrufunu, sade yaşam ve sporu temsil etmektedir. Bilgisayar bilim, teknoloji ve iletişim çağını sembolize etmektedir. Velilerden ve eğitimcilerden çocuklarımızın bu tür yarışmalara katılımlarını mutlaka teşvik etmelerini bekliyoruz.
Soru: ÇEKÜD’ün web sitesi yenilendi.
S. Yorulmaz: Bir yıldır bu proje üzerine çalışılıyor. Değişik program yazılımları da denedik. Uygulaması ve işlevselliği en etkili olanı tercih ettik. Hem ÇEKÜD’den haberler verelim, hem de ÇEVRE’den haberdar edelim istedik. Ayrıca dikkat ederseniz sitemizde özellikle haberlerde fotoğraf kalitesini yüksek tutmaya özen gösterdik. İmkanlar nispetinde bunu devam ettireceğiz.
Soru: ÇEKÜD’ün yeni web sitesinde gençler ve çocuklara yer verecek misiniz?
S. Yorulmaz: Etkinliklerimizin hemen hepsinde gençler ve çocuklar var.
Soru: Sitede bir de RÖPORTAJ KONUĞU köşesi var
S.Yorulmaz: Kurumsal ziyaretlerimizde çok değerli şahsiyetlere misafir olma imkanımız oluyor. Onlardan yazı istemek zor ama Çevre ile alakalı önemli konularda fikirlerini sormak ve bunu röportaj mahiyetinde
Soru: Siz de dâhil olmak üzer köşe yazarlarına da yer veriyorsunuz.
S.Yorulmaz: Ben de dâhil olmak üzere, bizler köşe yazarı değiliz. Çevre yazıları kaleme alıyoruz. Hukuki normlar çerçevesinde, bilgilendirme amaçlı, polemik ve çatışmadan uzak, paylaşmak istediklerimizi yazı formatında ifade etmek gayesi ile yapıyoruz. Kerim Bey Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız. Serap Hanım da ÇEKÜD çalışmalarını yakinen bilen, katılan bir üyemiz. Zemçi Zübeyr bey ise Yönetim Kurulumuzda. Aynı zamanda bu sitenin inşasını ve yayın yönetimini gerçekleştiren kişi. www.cekud.org.tr de bunları herkesle paylaşmak pratik ve çok verimli. Deneme yayını aşamasında bunu da müşahede ettik. Böylece sitemizde böylesi bir köşe oluşturduk.www.cekud.org.tr de gençler ve çocuklar için sayfalar yer alıyordu. Ama bu bölümlerin editörlüğünü çok canlı tutmak gerekiyor. Gençler ve çocuklar çok heyecanlı, kıpır kıpır. ÇEKÜD Basın komisyonu bu konuda biraz daha süre istedi. Biz de ŞİMDİLİK kaydı ile müsaade verdik.