ÇEKÜD’den Sosyal Sorumluluk Çağrısı

Sağlıklı İnsan ve Çevre Çocuklarımız ve torunlarımız tarafından bizlere miras bırakılmış olan çevremizi korumak, insanlık ve vatan borcudur. Sağlıklı çevre sağlıklı insan, sağlıklı insan sağlıklı çevre demektir. Çevre sağlığının parayla satın alınamayacağı gibi, bozulan insan sağlığının da parayla geri getirilemeyeceği herkesçe bilinmektedir. Doğal yaşam çizgisini zorlayan üretim, tüketim ve eğlencedeki aşırılıklar, her türlü çevre sorunlarının temelini teşkil ettiği gibi, her türlü sağlık sorunlarının da sebebini oluşturmaktadır. Yaz mevsiminin düğün, dernek, eğlence, dinlenme ve tatil mevsimi olması dolayısıyla, şehir hayatının gürültü ve sitresinden kaçmaya çalışan herkes, yazlıklara, dinlenme ve tatil beldelerine akın etmekte; bununla birlikte vatandaşların düğün, dernek toplantıları, eğlence merkezlerinin flaş programları, belediyelerin kutlama ve açık hava etkinlikleri birbirini izlemektedir.

Sosyal yaşam alanları içerisinde özellikle yaşlı ve emekli insanların tercih ettiği sessiz, sakin yaşam bölgeleri olduğu gibi, hastane okul, kreş, yaşlılar, düşkünler evi gibi özel koruma altında olması gereken yaşam alanları mevcuttur. Kişisel hak ve özgürlükler, bir başkasının kişisel hak ve özgürlükleri ile sınırlıdır. Şehir hayatındaki yaşam kalitesi, aynı zamanda medeniyet seviyesinin de göstergesi durumundadır. Her konuda olduğu gibi, eğlence ve kutlamalarda da ölçülü ve dengeli davranmak öz kültürümüzün temel prensiplerindendir.

Hal böyle iken: Gecenin sessizliğinde bırakın sesli müzik dinlemeyi, balkon, teras sohbetlerinin bile komşuyu rahatsız ettiği bir vakitte, gazino, düğün salonları ve eğlence yerlerinin dışarıya çevrilmiş hoparlörleri vasıtasıyla yüzlerce metre mesafeden kendini dinleten müzik seslerine; Konvoylar halinde spor karşılaşmasından dönen fanatiklerin, sanki Kurtuluş savaşını kazanmışçasına etrafı çınlatan slogan, korna ve silah seslerine; Asker uğurlamaya giden ve yarı beline kadar arabalardan sarkıp, sevinç ve heyecan göstrileri yapan delikanlıların tempo halindeki rezahüratlarına; Kamu malı harcadığının farkında olmayan belediyelerin veya parasının hesabını bilmeyen düğün sahiplerinin, üst üste fırlatarak ortalığı savaş alanına çevirdiği havayi fişeklerin gökyüzünü yırtarcasına çıkardığı patlama seslerine; Korna çalmayı zevk edinmiş minibüs ve taksi şöförlerinin, ya da kavşaklarda yeşil ışığın yandığını hep birlikte cümle aleme duyurmaya çalışan sabırsız sürücülerin kafa ütüleyen korna seslerine; Konut bölgeleri arasında sıkışmış bulunan sanayi ve üretim tesislerinin, gece mesaisi içerisinde meydana getirdiği kulak tırmalayan uğultulara; Seçim zamanı, hazırladıkları projelerden çok şarkı, türkü ve slogan atarak halkın dikkatini çekmeye çalışan ve bu konuda adeta birbirleri ile yarış eden siyasi partilerin yaptıkları sesli propogandalara katlanmak; bırakın hasta, yaşlı ve çocukları, sağlıklı insanlar için bile zaman zaman işkence halini almaktadır.

Insanlar üzerinde olumsuz etki yapan, rahatsız edici seslere gürültü denmektedir. Özellikle büyük kentlerimizde gürültü yogunluklari oldukça yüksek seviyede olup, Dünya Sağlık Örgütü’nce belirlenen ölçülerin üzerinde bulunmaktadır. 100 desibel ve üzeri gürültü miktarının insanlarda kulak ağrısından başlayarak sinirsel, psikolojik ve fizyolojik bir çok rahatsızlıklara kapı araladığı, iş kazalarını arttırıp, verimliliği azalttığı bilinmektedir. Daha sağlıklı nesiller için, gündüzleri ulu ağaçların gölgelerinde kuş ve kurbağa seslerinin, geceleri ay ve yıldızların aydınlığında çekirge ve böcek seslerinin artmasını diliyor; Hava alanından sanayisine, kornasından zurnasına, teybinden orkestrasına, insan sesinden havayi fişek sesine kadar, şehir gürültüsünü oluşturan etmenler konusunda halkımızı biraz daha ölçülü olmaya, kamu görevlilerimizi biraz daha takipçi olmaya, hasta ve yaşlılarımızı biraz daha özverili olmaya, STK’ larmızı ve Basın-Yayın Organlarımızı bu konuları halkın gündemine taşımakta biraz daha etkin olmaya davet ediyor; Yıldız Teknik Ünv. Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Yaşar Avşar hocamızın gürültü konusundaki ilmi çalışmasını https://www.cekud.org/site/page.asp?dsy_id=1259 sitemizde kamu oyunun bilgi ve istifadesine sunuyoruz.

ÇEKÜD ÇEVRE VE KÜLTÜR KURULUŞLARI DAYANIŞMA DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI