Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Sürdürülebilir çevre bilinci oluşturmak amacıyla ‘Çevre Benim’ projesini hayata geçiriyoruz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Ankara Mariott Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla, Ak Parti’nin 12 yılda çevreye yaptığı yatırımları ve çevre ile ilgili doğrudan ve dolaylı olarak yapılan çalışmaları açıkladı.
ÇEVRECİ KALKINMA MODELİ
AK Parti hükümeti olarak kalkınmayı birincil hedef olarak belirlediklerini ifade eden Bakan Güllüce, çevreyi dikkate alan, çevreyi gözeten bir kalkınma modeli olarak benimsediklerinin altını çizdi. Bakan Güllüce, “Çevremizi koruyarak ve gözeterek gerçekleştirmek istediğimiz kalkınma modelimizde, çevreye zarar vermeyen bir yapılaşma ve sanayileşme ile çevreye verilen zararı en uygun ve hızlı telafi edebilen bir kalkınma modelini esas almaktayız. Bu konuda tüm dünyadan istifade etmek isteriz” dedi.
BAKAN GÜLLÜCE’DEN ÇEVRE MANİFESTOSU
AK Parti’nin son 12 yılda çevre icraatlarını aktaran Güllüce, 2014 Dünya Çevre Günü itibariyle başlattıkları yeni dönem planlarını manifesto şeklinde açıkladı. Burada en büyük önemi eğitime ve bilinçlendirmeye verdiklerini belirten Bakan Güllüce “Çevre Benim” kampanyasını ve çevre ile ilgili yapılmasını planladıkları çalışmaları aktardı.
OKULLARDA ÇEVRE EĞİTİMİ
Çevre bilincinin küçük yaştan itibaren kazandırılması gerektiğine dikkat çeken Bakan Güllüce, tüm eğitim kurumlarında eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzalayarak hızla uygulamaya geçileceğini söyledi.
STK’LAR İLE İŞBİRLİĞİ
Vatandaşların çevreye duyarlılığını artırmak için çevreyi koruyan ve gözeten STK’lar ile işbirliğinin artırılacağını aktaran Güllüce, yeni sivil toplum örgütlerinin kurulmasını ve verimli çalışmalar yapmalarını da teşvik edeceklerini belirtti.
“ÇEVRE BENİM”
Bakan, ayrıca bütün fertleri ve kurumları kapsayan, sürekli ve sürdürülebilir çevre bilinci oluşturmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlattığı yeni bir kampanya duyurusu yaptı. “Çevre Benim” isimli geniş kapsamlı kampanya toplumu oluşturan her bir bireyin çevreyi sahiplenerek korunması adına farkındalık oluşturulmasını amaçlıyor.
ŞEHİRLERDE BİYOMİMARİ DÖNEMİ
Güllüce, şehir düzenlemelerinde; şehir kimliğine uygun biyomimari çalışmalarını hayata geçirmeyi planladıklarını, toplu yaşama alanlarında çevresel olarak uygun bitkilerin, şehrin bahçe ve peyzaj mimarisine uygun çizgilerde yetiştirilmesine yönelik projeler hayata geçirileceğini ifade etti.
“ÇÖPLERİN AYRIŞTIRILMASI ÖNEMLİ”
Kentsel çöp ve özel atıkların ayrıştırılarak toplanmasının teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik projelerin teşvik edileceğini aktaran Bakan Güllüce, sağlıklı kanalizasyon sistemlerinin yapılması ve atık su arıtma tesislerinin yaygınlaştırılmasını sağlayacaklarını belirtti. Ayrıca elektromanyetik kirlilik, ışık ve gürültü kirliliğini önleyici tedbirler konusunda da çalışmalara önem verdiklerini kaydetti.
MAHALLENE SAHİP ÇIK
Geçmişini yitiren mekanların, şehirlerin hafızasını ve karakterini de yitireceğini unutmamak gerektiğini ifade eden Bakan Güllüce, “Mekanları tüketerek değil; yeniden üreterek, insan odaklı ve ona değer veren anlayışla, yaşadığı çevreye, mekana sahip çıkma bilincine dönüştüren bir çevre ve şehircilik stratejisini esas alacağız” dedi. Bu kapsamda mahalle kültürünün de yok olmaması gerektiğinin altını çizdi.
TASARRUFA DİKKAT
Şehirlerimizde su tasarrufunu teşvik eden uygulamalar geliştireceklerini belirten Bakan Güllüce, “Şebeke su kayıplarını engellemek ve kentsel atık suların arıtılarak uygun alanlarda yeniden kullanılmasına yönelik projeleri teşvik edeceğiz. Tasarruflu sulama yöntemlerini, drenaj sularının doğal arıtımını, sanayide kapalı devre su sistemlerinin kullanılmasını teşvik edeceğiz. Basılı tuttuğun sürece “su verebilen” sifonların tercih edilmesi, sensörlü muslukların kullanılması, basınçlı su veren aletlerle araba yıkanması gibi tasarruf kültürünü yerleştirmeye çalışacağız” dedi.
KÖY YAŞAMI ÖZENDİRİLECEK
Köylerin doğasının korunması gerektiğine dikkat çeken Bakan Güllüce köyden şehre olan göçün tersine çevrilmesi gerektiğini, bunun için de dağ-göl-gölet-ırmak evleri tarzı betondan uzak ev tipi inşasını teşvik ederek, insanlara doğaya yakın yaşamayı sevdireceklerini ifade etti.
AKADEMİSYENLERLE İŞBİRLİĞİ
Bakan Güllüce, çevre konusunda manifestoda aktardıklarını hayata geçirirken üniversite ve ilim adamlarıyla verimli bir ilişki tesis ederek bilgi ve birikimlerinden, akademik çalışmalarından, bilim ve teknolojinin tüm imkanlarından azami ölçüde istifade etmeye gayret edeceklerini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, 2014 Dünya Çevre Günü’nü yeni bir milat olarak değerlendireceklerini ifade eden Bakan Güllüce gelecek nesillere temiz bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakma temennisiyle herkesin Dünya Çevre Gününü kutladı.
Kaynak : İHA
Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.