ÇEKÜD’ün sosyal sorumluluk projelerini yaygınlaştırma girişimleri Denizli’de de meyvesini verdi. ÇEKÜD gönüllüleri ve Denizli İl Özel İdaresi 75. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen Denizli’nin Buldan İlçesine bağlı Süleymanlı Yayla gölü ağaçlandırma sahasında bin karaçam fidanının dikimiyle “E-Atık Ormanı” oluşturuldu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Denizli Şube Müdürlüğü’nün de desteklediği organizasyonda ‘duyarlı toplum’ konusuna vurgu yapıldı.
”3.5 ton elektronik atık dönüştü”
ÇEKÜD Başkan Yardımcısı Kerim Vural İslam törende yaptığı konuşmasına, ”Çevreye, fidana, ağaç duyarlı olan çevre dostlarıyla beraber olmaktan mutluyum” sözleriyle başladı ve şu mesajları verdi:
-Çevre bize Yaratan tarafından verilmiş bir emanet, ahlak sahibi insan kendisine emanet edilene ihanet etmez. Bunun için biz ahlaka, çevre ahlakına çok önem veriyoruz.
-Bize ait olmayan suyu, havayı, madenleri aşırı tüketim hırsıyla tüketiyoruz. Bizler çocuklarımızın hakkını tüketiyoruz. Emanete hıyanet ediyoruz.
-Sizler bu aşırı tüketimin neticesinde olması gerekenin iki, üç misli oluşan elektronik atıkların geri dönüşümünü sağlayarak fidana dönüştürüyorsunuz, bu farkındalığınız bizleri mutlu ediyor.
-ÇEKÜD derneğimizle proje ortağı olarak 3,5 ton elektronik atığı doğaya zarar vermekten kurtarıp geri dönüşüme gönderdiği için Denizli İl Özel İdaresi 75’inci Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi yöneticileri ile öğretmen ve öğrencilerine teşekkür ederiz.”
”Yayla Gölü’nü birlikte kurtaralım”
Doğa Koruma ve Milli Parklar Denizli Şube Müdürü Hamdi Akan ise Buldan’daki Yayla Gölü sazlıklarına dikkat çekerek, ”Burası göçmen kuşlar için önemli bir gölet. Yayla Gölü ve çevresinin 2000 yılında İzmir 2 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. Derece Doğal Sit alanı ilan edildi. Yapılan incelemeler gölün hali hazırdaki saz yoğunluğu nedeniyle ileri derecede bir ötrofikasyon, hatta sulak alandan karasal alana dönüşme riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koymuştur’ dedi. Akdeniz ve Süleyman Demirel Üniversiteleri öğretim görevlilerinin sekiz ay sürdürdükleri çalışma sonrası “Buldan Yayla Gölü’nün Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi”nin uygulanmaya konulduğunu kaydeden Akan, proje kapsamında, 3 yılda 24 hektar alanda temizlik yapılacak” diye konuştu. Akan, bölgeyi ilgilendiren Buldan Yayla Gölü projesinden de şu şekilde söz etti: ”Buldan Yayla Gölü ve yakın çevresinin ziyaretçiler tarafından kullanımına yönelik, rekreasyonel faaliyetlerinin düzenlenmesi amacıyla Denizli Orman Bölge Müdürlüğümüzce; Günübirlik Kullanım Alanı, Konaklama Tesisi ve Hizmet Alanı, Piknik Alanı, Çocuk Oyun Alanı, Otopark, Yaban Yaşamı Gözetleme Kulesi, Orman İçi Gezi Parkuru, Ahşap Yürüyüş Parkurunun bulunduğu Konsept Peyzaj Projesi 2014 yıl sonuna kadar bitecek.”
”Doğal güzellikleri birlikte koruyalım”
ÇEKÜD Ege Bölge Temsilcisi Hakan Nizamoğulları da, elektronik atık ormanı için karaçam ve erguvan fidanlarını toprakla buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, projeye destek veren kurumların temsilcilerine ve vatandaşlara teşekkür etti. “Buldan Yayla Gölü’nün Biyolojik Çeşitlilik Projesini destekliyoruz diyen Nizamoğulları, ”Kurtarılmayı bekleyen diğer göl ve sulak alanlar içinde bilimsel proje ve yaklaşımlarla, var olan doğa güzelliklerini gelecek kuşaklara taşımak için gayret gösteren, çalışan tüm çevre dostlarını kutluyorum. Doğal Güzelliklerimizi Yaradanın bize emaneti bilinciyle gelecek nesillere bırakmalıyız” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından fidan dikimi törenine geçildi. Buldan Orman İşletme Şefi Nurullah Karagöl’ün fidan dikiminin nasıl yapılması gerektiği konusunda verdiği bilgilendirmenin ardından, yangınla yok olan bölgede bin adet karaçam ve erguvan fidanı toprakla buluşturuldu.
Program Buldan gezisiyle sona erdi.