“Enerji Sıkıntısına Tek Çözüm Alternatif Kaynaklar”

Türkiye bir kez daha dondurucu soğukların etkisine girdi. Yurdun tamamı kara, yağmura, fırtınaya teslim oldu.

Türkiye bir kez daha dondurucu soğukların etkisine girdi. Yurdun tamamı kara, yağmura, fırtınaya teslim oldu.

Meteoroloji, soğuk hava dalgasının devam edeceği uyarısında bulunurken korkulan oldu; doğalgaz tüketimi rekor seviyeye ulaştı. Türkiye’de enerji sıkıntısı bir kez daha baş gösterirken, IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, sorunun çözümünün, güneş enerjisi sistemleri gibi alternatif kaynaklara yönelmekte olduğunun altını çizdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçtiğimiz hafta doğalgaz tüketiminin 213 milyon metreküpe ulaşarak rekor kırdığını açıkladı. Sadece İstanbul’da tüketim 47.5 milyon metreküpe ulaştı. Normal koşullarda Türkiye’nin doğalgaz arzı 193 milyon metreküpken, ülkemizi vuran soğuk hava nedeniyle talebin karşılanması için alternatif yakıtlara geçildi. Ancak, yaşadığımız bu sıkıntı ne ilk, ne de son olacak. Enerjide dışa bağımlılığın beraberinde getirdiği bu soruna çözüm ise alternatif enerji kaynaklarına yönelmek… IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali bu noktada hammaddesine sahip olduğumuz güneş enerjisi santrallerinin kritik rolüne dikkat çekiyor: “Güneş enerjisi tek başına bir çözüm değil elbette ancak, önümüzde bir Almanya örneği var. Kurulu güçlerinin yüzde 30’unu güneş enerjisinden karşılıyorlar. Hal böyle olunca, soğuklar nedeniyle yaşadığımız sıkıntılara da düşmüyorlar, çünkü tek bir kaynağa bağımlı değiller.”

“GES ile Ucuz Enerji Üretebiliriz.”

Türkiye’nin en az güneş alan bölgesinin bile Almanya’nın en güneşli bölgesinden daha fazla ışınıma sahip olduğunu belirten Hayri Bali, “Almanya’da 1 olan ışınım miktarı Türkiye’de 1,6’dır. Bu demek oluyor ki, biz aynı enerjiyi çok daha ucuza mal edebiliriz. Üstelik ürettiğimiz enerjinin hammaddesine para vermek zorunda da değiliz. Doğalgaz, petrol gibi enerji kaynaklarına ulaşmak istediğimizde o gün geçerli olan dünya fiyatları üzerinden almak zorundayız, dolayısıyla dışa bağımlıyız. Güneşte ise durum öyle değil; ülkemizin güneşi ile bu alanda Avrupa’da lider olan Almanya’dan çok daha ucuza elektrik üretebiliriz.” sözleriyle güneş enerjisi konusunda teşviklerin artması, prosedürün de kolaylaşması gerektiğini vurguluyor.

“Güneşin Önü Tam Olarak Açılmadı.”

IBC SOLAR olarak, 2010 yılında girdikleri Türkiye pazarında güneş enerjisi ile ilgili çok ciddi aşamalar kaydedildiğini de belirten Hayri Bali, yine de güneşin önünün tam anlamıyla açılmadığını söylüyor: “Bugünün koşullarında şartlar iyileştirilmiş dahi olsa, güneş enerjisine yatırım yapmak isteyenleri çok uzun, yorucu ve zor görünen bir prosedür dizisi bekliyor. Bu da yatırımcıyı uzak tutuyor. Oysa ki lisanslı GES projeleri için 600 MW’lık başvuru kapasitesine toplamda 9 bin MW’lık talep geldi. Bu rakam, Almanya’nın kurulu güneş enerjisi gücünün dörtte biri… Yani, bu kapasitenin tümünün kurulumuna bu güne kadar izin verilseydi, gereksiz prosedürler nedeniyle zaman kaybedilmeseydi, yatırımcılar yıldırılmasaydı ve bugün Türkiye’de 9 bin MW’lık GES kurulu olsaydı, ‘suyumuz bitti, doğalgaz sıkıntısı var, kömür alalım’ demeyecektik.

 

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.