Hakkımızda

Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD), yaşadığımız doğanın korunması ve çevreyle ilgili kamuoyunda farkındalık oluşturulması amacıyla 1989 yılında kurulmuştur.

ÇEKUD misyonunu, doğa ile insan arasında bozulan doğal dengenin yeniden tesisini sağlamak amacıyla, tüm varlıkların varoluş gayesine uygun, toplumda çevre ve ahlak bilincini artırarak, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya oluşmasına katkı sağlamak olarak belirlemiştir.

Sürdürebilir bir çevre için doğal dengenin korunmasını görev edinen ÇEKUD, uluslararası öncü çevre kuruluşu olma vizyonuyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Temel değerlerini ise bağımsızlık, güvenilir, şeffaf, sağduyulu, etkin ve verimli, bilimsel ve özgün, katılımcı olarak belirlemiştir.

ÇEKUD bugün 15 bölge, 81 il ve 21 ülkede binlerce çevre ve doğa dostu gönüllüsüyle birlikte kamu yararı statüsünde faaliyetlerini sürdüren bir sivil toplum kuruluşudur.

Hedef kitlesini 8 milyarlık insanlık ailesi şeklinde belirleyen ÇEKUD, başta ağaçlandırma olmak üzere çevre duyarlılığını artıcı farkındalık etkinlikleri(tohum topu yapma ve doğaya atma, çevre temizliğ, doğa yürüyüşleri, bisiklet turları vs.) yapmakta, doğa ve çevreyle ilgili düzenlediği konferans, sempozyum ve yarışmalarla çevre bilincini artırmaya, çevre ahlakını geliştirmeye, çevre sorunlarına kalıcı çözümler önermeye ve üretmeye gayret etmekte, bu alanda önemli projeleri hayata geçirmektedir.

ÇEKUD, “Sofrada Sıfır Artık”, “Kökü Bizde: Yeşil Vatan Hepimizin”, “Türkiye-Kore Dostluk Ormanları”, “Çiftçiye Hayat Olsun”, “Tohum Topu” gibi projelerin yanı sıra, karbon ayak izini ölçen “Karbonmetre” ve sertifikalı online fidan bağış sistemi DikiliAğacımVar.com gibi yenilikçi çalışmalara imza atmıştır. Ayrıca, 81 ilde aynı anda fidan dikme rekorunu elinde bulundurarak, Türkiye’de milyonlarca fidanı toprakla buluşturan bir sivil toplum kuruluşu olarak tanınmaktadır.

Yapılan etkinliklerle, çevre sorunlarının temelinde yatan yanlış davranışların düzeltilmesine ve doğanın korunmasında sosyal çevrenin önemine dikkat çekilirken, insana ve doğaya sevgi besleyen, ahlaki değerleri önemseyen, benlik duygularını kontrol altına almış, tasarruf ve yalın hayat kültürünü benimsemiş, kritik ve analitik düşünceye sahip kişi ve kurumlardan oluşan bir sosyal çevre hedeflenmektedir.

Türkiye’de henüz Çevre Bakanlığı kurulmamış iken 1989 yılında gönüllülük esasıyla faaliyetlerine başlayan ÇEKUD, özgün fikir ve projeleriyle çevre bilincini artırmaya, çevre ahlakını geliştirmeye, çevreye duyarlı bir kamuoyu oluşturmaya çalışmakta; dağları erozyondan, ovaları çölleşmekten, havayı kirlenmekten, içilebilir suyu tükenmekten kurtarmak için doğanın doğal dengesini koruma çabasını sürdürmektedir.