Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, günlük 5 milyon ekmeğin israf edildiğini söylerken, bunun parasal karşılığının günlük 5 milyon lirayı, yıllık 1.8 milyar lirayı bulduğuna dikkat çekti. Fadıloğlu, “Yapılan araştırmalar her gün 5 milyon ekmeğin yüzde 51.4’ünün fırınlarda, yüzde 37.9’unun hanelerde, yüzde 10.7’sinin yemekhaneler, lokantalar ve otellerde israf edildiğini ortaya koymuştur” dedi.
İhtiyaç kadar alınmalı
Ekmeğin evlerde çöpe atılmasındaki en önemli etmenler arasında gereğinden fazla alınması, uygun koşullarda saklanmaması ve kalitesinin düşük olmasının yer aldığını belirten Fadıloğlu, “Her gün aynı miktarda ekmek satın almak yerine yapacağınız yemek çeşidini göz önünde bulundurarak alın. Ekmeği fırından alırken aç karnınıza almayın. Kokusuna ve açlığınıza yenik düşerek gereğinden fazla alabilirsiniz. Ekmeği açıkta değil, poşet içerisinde saklayın. Ekmeği dilimleyerek tüketin. Toplu yemek tüketim yerlerindeki ekmek israfını önlemek için ekmek dilimlenmiş olarak veya küçük ekmek olarak verilmeli, self servis tezgahlarında yemeklerden sonra yer almalıdır” önerisinde bulundu.
84 bin ailenin bir yıllık geçimi
Ekmek israfının yıllık ekonomik boyutu yaklaşık 1.8 milyar liraya karşılık geliyor. Bu tutarla, 5 kişilik 84 bin aile bir yıl boyunca yoksulluk sınırında geçinebilir, 128 bin asgari ücretli kişi bir yıl boyunca geçinebilir veya 387 bin öğrenciye 12 ay boyunca aylık 280 lira burs verilebilir. Başka bir açıdan bakıldığında, 100 yataklı 63 hastane, 16 derslikli 394 okul, 300 öğrenci kapasiteli 217 yurt, 433 kilometrelik bölünmüş yol gibi hizmetlerden herhangi biri yapılabiliyor.
Kaynak: Millî Gazete
Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.