Marmara’da Caretta Caretta Heyecanı

Marmara Denizi’nde 30 yıldır yok olduğu bilinen Caretta Caretta kaplumbağası görüldü.

Türkiye’nin demir çelik sektöründe önde gelen isimlerinden birisi olan İÇDAŞ’ın denizdeki eko sistemin onarmak için başlattığı doğal yaşamı destekleme projesi meyvesini vermeye başladı. Aşırı kirlilik nedeniyle Marmara Denizi’nde yok olduğu düşünülen yeni bir “Caretta Caretta” görüldü.

Ekosistem onarıldı

30 yıldır yok olduğu düşünülen ancak 2013’te Tekirdağ Şarköy açıklarında ortaya çıkan Caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarından birinin daha İÇDAŞ Limanı içinde görülmesi heyecan yarattı. Çanakkale Biga’daki İÇDAŞ Limanı’nda görülen “Caretta caretta”, sağlık kontrollerinin yapılması ve markalanması için Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne götürüldü.

Biga ilçesinde çelik ve enerji üretimini sürdüren İÇDAŞ’ın doğal yaşamı destekleme projeleri kapsamında temizlenen kıyı alanına gelen Caretta caretta, denizdeki ekosistemin onarıldığını kanıtladı.

Tekrar bırakılacak

Deniz kaplumbağası, durumunun kontrol edilmesi ve markalanması için İÇDAŞ dalgıçları tarafından karaya çıkartıldı ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek’e teslim edildi. Deniz kaplumbağasının kontrollerinin tamamlanmasının ardından İÇDAŞ sahilinden tekrar  denize bırakılacağı öğrenildi.

Türler arttı

İÇDAŞ tarafından Mayıs 2013’te başlatılan ve 18 Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nin bilimsel desteği ile yürütülen proje ile biyoçeşitliliğin izlenmesi sağlanıyordu. Proje kapsamında su altında yapılan keşiflerde bölgede yaşayan canlı türleri tespit edilerek biyoçeşitliliğin artırılması için resif alanları oluşturulmuştu. Trol avının ortadan kalkması ve deniz canlıları için yeni yaşam alanları oluşturulması bölgedeki canlı çeşitliliğini ve mevcut canlı sayısını artırdı.

 

Kaynak : Milliyet
Bu haber kamu yararı amaçlı yayınlanmıştır.