İstanbul Büyükşehir Belediyesi, IV. Yüzyıl’dan günümüze ulaşmış ancak yıllardır korumasız ve harabe halinde olan Fatih’teki Silivrikapı hipojesinin kurtarılması için çalışma başlattı.
1988 yılında Silivrikapı surlarının restorasyonu sırasında bulunan Silivrikapı hipojesi (aile mezarlığı), IV.yüzyıl’dan günümüze kalan ender eserlerden biri sayılıyor. Mezarlık 1989 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi ancak daha sonra korumasız bir halde kaderine terk edildi. Farklı zamanlarda pek çok kez yağmalandığı iddia edilen kral mezarı, yıllar içerisinde giderek tahrip edildi ve çöplüğe dönüştü.
Silivrikapı Hipojesinin durumunun tespiti 2011 yılında yapıldı. IV numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun hipoje ile ilgili 2011 yılında alınmış koruma kararı olmasına rağmen bu karar uygulanmadı ve gerekli önlemler alınmadı.
“ROMA BELEDİYESİ Mİ KURTARSIN?”
Silivrikapı surlarını gezerken mezarlığı tesadüfen fark eden Selim Keskin, internetten araştırma yaptı ve yapının 1600 yıllık Silivrikapı Hipojesi olduğunu fark etti. Bunun üzerine 14 Ağustos tarihinde İBB Beyaz Masa’ya başvurarak mezarlığın durumundan bahseden Keskin, başvuru dilekçesinde, “1600 yıllık Roma mezarını siz dururken Roma Belediyesi mi kurtarsın” diye sordu. Başvrusuna 15 Ekim’de yanıt geldi.
“ÇATISI YIKILMAK ÜZERE”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masa yaptığı açıklamada, hipoje için gerekli güvenlik önlemlerinin alınarak yapıya ilişkin proje çalışmalarının başlatılması konusunda gereğinin yapılması için ilgili kurumlarla iletişime geçildiğini belirtti. IV numaralı koruma kurulunun hipoje ile ilgili 2011 yılına ait koruma kararının bulunduğuna işaret eden açıklamada, hipojenin şuanki durumu ile ilgili IV nolu koruma kuruluna, Avrupa Yakası Zabıta Müdürlüğüne ve Tarihi Çevre Müdürlüğüne resmi yazı gönderildiği açıklandı.
Mezarlığın çatısının yıkılmak üzere olduğu söylenen söz konusu açıklama şöyle: “…Silivrikapı hipojesi olarak belirlenen mezar yapısının tescillenerek koruma grubunun I olarak belirlenmesine, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin mülkiyet sahibi tarafından iletilerek güvenlik önlemlerinin alınmasına ilişkin İstanbul IV. Numaralı Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma Bölge Kurulunun 19.01.2011 tarih ve 4372 sayılı kararından bahisle mülkiyet konusu belirlendikten sonra söz konusu kurul kararı gereği proje çalışmalarına başlanılacağı hususunun Tarihi Çevre Müdürlüğünün 18.04.2011 tarih ve 684 sayılı yazısında belirtildiği görülmüştür. Fatih ilçesi, Silivrikapı Mahallesi, 2964 ada 3 parselde Silivrikapı yakınında yer alan Silivrikapı Hipojesinde 2863 sayılı kanunun ilgili maddeleri uyarınca gerekli güvenlik önlemlerinin ivedilikle alınarak kontrol altında tutulması ve yapıya ilişkin proje çalışmalarının başlatılması hususunda gereğinin yapılması için Avrupa Yakası Zabıta Müdürlüğü’ne ve Tarihi Çevre Müdürlüğüne; bilgi için Halkla İlişkiler Müdürlüğüne ve ilgili koruma kuruluna 17.09.2014 tarihinde resmi yazı gönderilmiştir.”
Kaynak : Radikal
Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.