Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği’nin (ÇEKÜD) Tekirdağ’da organize ettiği ” Minik ellerden büyük işler; Tohumdan Fidana” kampanyası ödül töreni Tekirdağ BKM’de gerçekleştirildi.
ÇEKÜD Derneği Tekirdağ İl Temsilcisi Mustafa Yılmaz, il genelinde bugüne kadar 14 okulda 2700 öğrenciye çevreye karşı sorumluluk bilincinin aşılanması amacıyla tohum dağıttıklarını belirtti. Bu amaçla bir yarışma düzenlediklerini söyleyen Yılmaz, tohum eken öğrencilere 9 adet soru sorulduğunu, verilen cevaplara göre 1. 2. ve 3. yü belirleyip, okullarda ilân edildiğini dile getirdi.
Öğrencilere ödül yağdı
13 Nisan Pazar günü BKM’de düzenlenen etkinlikle dereceye giren 4., 5. ve 6. sınıf öğrencilerine hediyelerinin takdim edildiğini açıkladı. ÇEKÜD Başkanı Süleyman Yorulmaz, törene katılan öğrencilere önemli mesajlar verdi. Çevrenin hepimiz için bir yaşam alanı olduğuna değinen Yorulmaz, ‘’Yüce Allah bize mükemmel bir yaşam alanı emanet etmiş. Denizler, göller, akarsular, ormanlar, binlerce çeşit bitki ve hayvan hem besleniyor hem bize hizmet ediyor. Eko sistem denen bu döngü aynı zamanda ful otomatik bir temizlik makinası gibi çalışıyor. Bizler de insan olarak bu eko sistemin bir parçasıyız. Yaşamın devamı için üretmek ve tüketmek zorundayız’’ dedi.
İnsanoğlu’nun yaşam tarzının küresel eko sisteme zarar verdiğine vurgu yapan Yorulmaz, kaygılarını şu sözlerle dile getirdi: ‘’Sera gazlarının yol açtığı küresel ısınma artıyor, CO2 salınımının atmosferde oluşturduğu kara delik büyüyor, denizler, göller, akarsular hızla kirleniyor, biyolojik yaşam hızla zehirleniyor, yaban hayat hızla yok oluyor. 1992’de Rio’da Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Konferansında tartışılıp karara bağlanan bu konulardaki başarısızlık 2012’de yapılan aynı toplantıda uluslar arası kamuoyuna ilan edildi. Her bir üretim ve tüketim faaliyetinin doğada ne kadar büyük bir yara açtığının ne kadar farkındayız acaba?’’
Her saniye bir futbol sahası büyüklüğünde orman alanının yok edildiği bilgisini de veren Süleyman Yorulmaz, ‘’Yeşile olan sevgimiz, bağlılığımız yaratılıştan geliyor. Yeşil insanı yaşama bağlar, yaşam insanın yaşam enerjisini artırır, insanda biriken stresi dengeler, depresyondan korur. Çocuklarımızın ruh sağlığını korumak, toplumda çevre bilincini artırmak, torunlarımıza daha yeşil bir dünya bırakmak, küresel çevre sorunlarını çözmek istiyorsak “yeşili” hobi haline getirmeliyiz
Bu proje bu amaçla başlatıldı’’ dedi. Yorulmaz’ın konuşması ‘’ Bugüne kadar 19 ilde, 439 okulda, 165.215 öğrenciyle birlikte uygulandı. Bu projeyi teşvik ve himaye eden Tekirdağ Valimize, Milli Eğitim İl Müdürümüze, desteğini esirgemeyen idarecilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize, sponsorlarımıza teşekkür ediyor, gençlerimize başarılar diliyoruz’’ temennileriyle son buldu.
Daha sonra yapılan konuşmalarda da çevreye karşı duyarlı nesillerin yetiştirilmesinde eğitimin önemine vurgu yapıldı.
Ödül töreninde öğrencilere dağıtılan hediyeler arasında dizüstü bilgisayar, tablet bilgisayar, cep telefonu, dijital fotoğraf makinesi ile mansiyon ödülleri yer alıyor.
Bu arada ÇEKÜD Derneği Tekirdağ İl Temsilcisi Mustafa Yılmaz, öğrencilerin ödüllendirilmesine vesile olan Tekirdağ Ordulular Derneğinden Ahmet Subaşı, Memursen Tekirdağ Başkanı Ferruf Topuz, Dijital Teknik Şirketinden Haldun Cömert, ARİFAN Kadın ve Aile Kuruluşları Tekirdağ Gönülleri Reyhan İşlev ve İşadamı İlhan Tekin’e teşekkür etti.