Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları, ÇEKUD’un ‘Çiftçilere Hayat Olsun’ projesine destek vererek 90. kuruluş yıldönümünde çalışanları adına çiftçilere 90 bin meyve fidanı hediye ediyor. Fidan dikim töreni, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde çiftçilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Türkiye’nin milli bayrak taşıyıcısı ve küresel markası Türk Hava Yolları (THY), Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) tarafından sürdürülen ‘Çiftçiye Hayat Olsun’ projesine destek verdi. THY, 90. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında, depremden etkilenen Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeki çiftçilere, çalışanları adına 90 bin zeytin ve Antep fıstığı fidanı dağıtıyor. Fidan dikim töreni, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü faaliyetleri kapsamında 11 Kasım 2023 Cumartesi günü saat 11.00’de çiftçilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
“Fidanlar çiftçimize sürdürebilir katkı sağlayacak”
Fidan dikim töreninde konuşan THY Şanlıurfa Satış Müdürü Hasan Mâlik Aydıner, “Bugün burada 90. yılını kutlayan Türkiye’nin milli bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları’nın özel bir etkinliğinde doğaseverlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dünyanın en kadim yerleşim bölgelerinden birindeyiz. Şanlıurfa tarihin dönüm noktası. İnsanların bir araya gelip bugünkü medeniyet faaliyetlerini başlattığı ve bunu tüm insanlığın faydasına sunduğu özel bir coğrafya. Bildiğiniz gibi, yerleşik hayata geçişin en önemli adımı tarım faaliyetleri. Ve bu faaliyetler, Bereketli Hilal de denilen ve içinde bulunduğumuz coğrafyanın da bir parçası olduğu bu topraklarda başladı. Akdeniz’in doğu limanlarından başlayıp ucu Anadolu’nun bu kısmına uzanan vadi, aynı zamanda zeytinin ilk anavatanı, bereketin kaynağı. Zeytin ağacı, 1000 yılı bulan uzun ömrüyle; adeta bugünden geleceğe gönderilen bir mektup, insanlığın geleceği adına umuda dair bir davet. Biz de bayrak taşıyıcı marka olmanın bilinci ile ortaklığımızın her bir ferdi adına bu kıymetli toprakların daha da bereketlenmesi için 90 bin meyve fidanı dikiyoruz. Bu fidanlar, büyüyecek, ağaç olacak ve çevremize, ülkemize ve çiftçimize sürdürebilir katkı sağlayacak. Bu fidanların büyüyüp meyve veren bir ağaca dönüşmelerinden sonra Antep fıstığı ve zeytin hasadından elde edilen gelir, her bir fidanın bakımını üstlenen çiftçimize ait olacak. Türk Hava Yolları 100 yaşına ulaştığında, bu 90 bin fidanın çiftçimizin ellerinde büyümeye, gelişmeye ve ürün vermeye devam edeceğini umuyoruz. Yolculukta kimsenin geride kalmadığı, doğal dengenin bozulmadığı bir dünya için önce ülkemize sonra dünyaya değer katan nice projelerde buluşmak dileğiyle” dedi.
ÇEKUD Genel Müdür Süleyman Coşar ise yaptığı konuşmada, “ÇEKUD olarak anlamlı bir organizasyonu daha yapmaktan mutluyuz. Özellikle 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde böyle bir organizasyonu hep birlikte gerçekleştirmekte ayrı mutluluk vesilesi. 35 yıldır yurdumuzun birçok yerinde fidanlar diktik, ormanlar kurduk. Bugün de burada 60 bini fıstık ve 30 bini zeytin fidanı olmak üzere toplamda 90 bin fidanının toprakla buluşmasının ilk adımını atıyoruz. Kilis ve civarında başlattığımız ‘Gelir Getirici Fidan’ uygulamamızı başta deprem bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz. Bugün o adımlardan birini daha gerçekleştirmek amacıyla buradayız” ifadesini kullandı.
“Çiftçilerimize son iki yılda 800 bin meyve fidanı takdim ettik”
“Çiftçiye Hayat Olsun” projesi kapsamında son iki yıldır 2 binin üzerinde çiftçiye ücretsiz olarak 800 binden fazla meyve fidanı dağıttıklarını belirten Süleyman Coşan, “Hepimizi derinden üzen deprem afeti sonrası, depremden etkilenen şehirlerimizde çevre odaklı neler yapabiliriz diye araştırmalar yaptık. Bölgedeki paydaşlarımızla birlikte saha çalışması yaptık ve ‘Çiftçiye Hayat Olsun Projesi’ni deprem bölgesinde yaygınlaştırmaya karar verdik. Bu proje sayesinde çiftçilerimiz hem merkezi ve yerel birimler hem de STK’lar tarafından desteklenmiş olacak. Eğer proje genişletilirse çiftçilerimiz artık toprağını terk etmeyecek, ailesini çok rahat geçindirebilecek ve kendi ayakları üzerinde durabilecek, ilerleyen süreçte istihdam dahi sağlayabilecektir” diye konuştu.
Süleyman Coşan, meyve fidanı dikilecek alanların uygunluğunun ve meyve fidanlarının türünün bölgedeki kaymakamlıklar, belediyeler, tarım ve orman müdürlükleri, ziraat odaları, muhtarlıklar, ziraat odalarıyla birlikte belirlendiğini, fidan desteği verilecek çiftçilerin yine bu resmî kurumlar tarafından tespit edildiği bilgisini verdi.
Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak da THY’nin çok güzel bir projeye imza attığını belirterek “Türk Hava Yolları ve ÇEKUD, Milli Ağaçlandırma Günü’nde tarihe önemli bir not düşerek meyvesini 100 yıla kadar görebileceğimiz ve katma değeri olan meyve fidanlarını bu bereketli topraklarda toprakla buluşturması bizi ziyadesiyle mutlu etti.” diye konuştu.
Siverek Kaymakamı Musa Aydemir ise THY’ye fidan desteğinden dolayı teşekkür etti.
Törenin ardından zeytin ve Antep fıstığı fidanları toprakla buluşturuldu.