Almanya’da yiyecek tüketimi üzerine yapılan son araştırma, çöpe giden gıdaların küresel ısınmayı artırdığını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre her yıl israf edilen 1.4 milyar ton yiyecek, atmosfere salınan karbon gazının yüzde 8’inden sorumlu…
2 milyar kişiyi besler
Almanya’daki Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü’nde yapılan bir araştırma, ‘Batı tarzı yiyecek tüketimi’nin küresel ısınma üzerinde büyük bir etkisinin olduğunu ortaya koydu. Çevre Bilimi ve Teknolojisi dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, insanların her yıl çöpe attığı 1.4 milyar ton yiyecek, atmosfere salınan karbon gazının yüzde 8’ini oluşturuyor. ABD’nin Tarım ve Yiyecek Organizasyon Müdürlüğü verilerine göre de, her yıl yiyeceklerin üçte biri çöpe atılırken, çöpe atılan miktarla 2 milyar insan beslenebilir.
Artık oranı yükseldi
Araştırmanın yazarlarından Prajal Pradhan, tarım için harcanan enerjinin 2010 yılı itibarıyla küresel ısınmanın yüzde 20’sinden sorumlu olduğunu belirterek, “Yiyecek israfını önlemek küresel ısınmayı hafifletmeye yardımcı olabilir” dedi. Yazarlardan Jürgen Kropp ise “İklim krizinin bir bölümü, Batılı ülkelerdeki yiyecek tüketme tarzından kaynaklanıyor” şeklinde konuştu. Araştırmada, son 50 yıl içerisinde yiyecek tüketim miktarının çok değişmemesine rağmen küresel olarak artık yiyecek oranının yüzde 65 arttığı belirtildi.
Kaynak: Milliyet
Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.