800 Bin Ton Alüminyum ‘geri kazanımdan’  

Antalya’nın Manavgat İlçesi’nde 11-14 Nisan tarihlerinde düzenlenen Türkiye 25’inci Uluslararası Madencilik Kongresi ve Sergisi-IMCET 2017’ye katılan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali İhsan Arol, gazetecilere açıklama yaptı.

Doğal kaynaklara erişimin maliyetli olduğunu bu nedenle madencilikte geri kazanımın son yıllarda önem kazandığını söyleyen Prof. Dr. Ali İhsan Arol, dünyadaki eğilimin bu madenlerin ekonomiye geri kazandırılması yönünde olduğunu vurguladı.

Arol, “Bunları üretmek için çok ciddi paralar harcanıyor. Gelişmiş ülkelerin birçoğunda bunları ekonomiye geri kazandırmak için geri kazanım yoluyla madencilik yapıyorlar. Hatta bu madenciliğe ‘şehir madenciliği’ diyorlar” dedi.

ÜRETİLEN ÇELİĞİN YÜZDE 80’İ GERİ DÖNÜŞÜMLE

Türkiye’de geri dönüşüm konusunda bazı metallerde ciddi çalışma olduğunu aktaran Prof. Dr. Arol, “Türkiye’de yılda 1 milyon 100 bin ton civarında alüminyum üretiliyor. Bunun 800 bin tonu geri kazanım yoluyla elde ediliyor. Bakır keza öyle. Altın çok geri dönüşümü olan bir metal. Yani kimse altınını kaybetmek istemez. Demir, Türkiye mesela ürettiği çeliğin yüzde 80’ini geri dönüşümle üretiyor. Büyük çelik fabrikaları var, geri dönüşüm çeliğini, demirini kullanarak yapıyor” diye konuştu.

Kaynak: Milli Gazete

Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.