ÇEKÜD Ormancılık Forumunda

New York dışında ilk kez Türkiye’de düzenlenen BM Ormancılık Forumu 10. Toplantısı İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla başladı. Dünyanın dört bir tarafından ormanla ilgili resmi kuruluş ve bakanlık temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen organizasyonda ÇEKÜD de fuar alanına kurulan standla temsil ediliyor.

Forumun yoğun geçen ilk gün programının sonunda standları gezen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve beraberindeki heyet, ÇEKÜD standını da ziyaret etti. ÇEKÜD Genel Sekreteri Cengiz Kömürcü’den kısa bilgi alan Bakan Eroğlu, ‘Çalışmalarınızda başarılar dileriz’ mesajı verdi. 

FORUMUN İLK GÜNÜNDE KİM NE DEDİ ?

Açılış konuşmasını yapan Başabakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’un BM için önemli bir merkez olma kapasitesine sahip olduğunu vurguladı ve “Dünya barışı için, medeniyetlerin ittifakı için, hoşgörü için adaletli bir küresel kalkınma için İstanbul’un BM merkezlerinden biri olmasının isabetli olacağını vurguluyor bu arzumuzu yinelemek istiyorum” dedi.

“Ormansızlaşma Sadece Ulusal Bir Mesele Olmayıp, Uluslararası Bir Meseledir”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise yaptığı konuşmada, forumda kırsal kalkınma ve kırsal yoksulluğun giderilmesinin önemine vurgu yapılacağını belirtti.

Forum paralelinde gerçekleşecek bütün yan etkinlik ve görüşmelerin, dünya ormancılığına, kırsal yoksulluğun giderilmesine ve bütün insanlığa hayırlar getirmesi temennisinde bulunan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle devam etti:

“Ormanlar konusunda BM çatısı altında bir araya gelmiş bütün ülkelerin, ormanlarla alakalı en önemli hedefi, ormanların korunması ve orman alanlarının artırılması olmalıdır. Ormanlara yönelik geliştirilebilecek koruma kültürü içerisinde bu alanları yangınlara, zararlı böcek ve hastalıklara, her türlü biyotik ve abiyotik faktörlere ve yasa dışı müdahalelere karşı korumak temel önceliğimiz olmalıdır. BM Orman Forumu 10. Oturumu’nu, dünyada yaşanmakta olan kırsal yoksulluğun azaltılmasına katkı açısından büyük bir fırsat olarak kabul ediyoruz. Bin Yıl Kalkınma Hedefleri’ne ulaşılmasında ormanların oynayabileceği rolün önemini her zeminde ifade etmemiz gerekmektedir.”

Prof. Dr. Eroğlu, ormanların ekonomik kalkınmayla ilişkisinin sadece çevresel ve ekolojik bir mesele olmadığını, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmayla da yakından alakalı olduğunu söyledi. Bu çerçevenin, kırsal yoksulluk ile mücadelede, kalkınmada ve üretimde bir anlayış ve vizyon değişikliği gerektirdiğini anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Diğer yandan, kırsal yoksulluk neticesi meydana gelen ormansızlaşma sadece ulusal bir mesele olmayıp, uluslararası bir meseledir. Doğrudan ve dolaylı bir şekilde bütün dünyayı tehdit eder boyuttadır” ifadelerini kullandı.

“Orman Alanlarında 2023 Hedefi Yüzde 30”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bakanlıklarınca yapılan çalışmalarla, Türkiye’deki orman alanlarının artırılmasını hedeflediklerini belirterek, “Ülkemiz yüzölçümünün yüzde 27,7’si ormanla kaplıdır. Hedefimiz Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında orman alanımızı ülkemiz yüzölçümünün yüzde 30’una yükseltmektir” diye konuştu.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye’nin kırsal yoksulluğun giderilmesi, ormanların korunması, artırılması ve iyileştirilmesi gayesiyle kapsamlı çalışmalar yürüttüğüne vurgu yaparak, bu çalışmalar çerçevesinde Cumhuriyet tarihinin en büyük ağaçlandırma hamlesinin 2008’de başlatıldığını söyledi.

“Milli Ağaçlandırma Seferberliği” kapsamında, 2008-2012’de 2 milyon 300 bin hektar alanı ağaçlandırma taahhüdünde bulunduklarını aktaran Prof. Dr. Eroğlu, hedefin aşılarak 2 milyon 420 bin hektara alana ulaşıldığını kaydetti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2 milyar fidanın toprakla buluşturulduğuna da dikkati çekerek, 2002’de 117 milyon olan fidan üretiminin 2012’de 470 milyona çıkarıldığını anlattı.

Tohum üretiminin de 280 ton olarak gerçekleştiğini dile getiren Prof. Dr. Veysel Eroğlu, orman ekosistemini bir bütün olarak ele alıp etkinliğini arttırmak maksadıyla orman yönetim anlayışında köklü değişimler başlatıldığını hatırlattı.

“Erozyonla Mücadele”

Erozyonla mücadele çalışmalarının her yıl artarak devam ettiğini bildiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şunları kaydetti:

“2012 yılında rekor kırarak 80 bin hektar alanda erozyonla mücadele çalışması yaptık. 2013-2017 yıllarını kapsayacak ‘Erozyonla Mücadele Eylem Planım’ uygulamaya koyduk. Beş yılda 1,4 milyon hektar alanda erozyonla mücadele çalışması yapacağız. Bakanlık olarak sloganımız ‘Orman, Su Varsa Hayat Var.’ Çalışmalarımızı da bu anlayışla yürütüyoruz. Ülke olarak zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahibiz. Bu zenginliğimizi korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarımızı plan ve program dahilinde yürütüyoruz. 2007’de Bakanlığımız tarafından başlatılan ‘Nuh’un Gemisi Projesi”yle dünyada bir ilki gerçekleştirerek biyolojik çeşitliliğin anında izlenmesine imkan sağladık.”

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadelede de önemli adımlar atıldığını anlatarak, araç takip sisteminin kurulduğunu hatırlattı. Yangınlara 18 dakikada müdahale edildiği bilgisini veren Prof. Dr. Eroğlu, hedeflerinin bu süreyi 15 dakikaya düşürmek olduğunu söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, evrensel üyelik ve yetkileri sayesinde önemli çalışmalara imza atacaklarını ifade ederek, “Forumun ormancılıkla alakalı konuların Özellikle kırsal fakirliğin önlenmesine yönelik çözümünde uluslararası politikanın koordinasyon ve işbirliğini teşvik etmesi kaçınılmazdır” diye konuştu.

ÇEKÜD standının da ziyaret edilebileceği Forumun ikinci gününün programı ise şöyle; 

9 Nisan 2013, Salı

09.00  Ormanlar ve Ekonomik Kalkınma Konulu Yuvarlak Masa Toplantısı 1. Oturum

(Yer: Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Salonu)

12.00  Ormanlar ve Ekonomik Kalkınma Konu Yuvarlak Masa Toplantısı 2. Oturum                                                     (Yer: Anadolu Salonu)

17.30  Bakanlar Segmenti Kapanış

(Yer: Anadolu Salonu)

18.00  Gayri Resmi Bakanlar Etkinliği ve Canlı Bağlantı ile Fidan Dikimi

(Yer: Rumeli Salonu)