ÇEKUD, Altıeylül Belediyesi ve Altıeylül Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan “Sofrada Sıfır Artık’’ Kampanyası dolayısıyla yapılan açıklamada; israf ile ihtiyacın birbirinden iyi ayırt edilmesi gerektiği belirtilerek sofrada yapılan israfa dikkat çekildi.
Sofrada Sıfır Artık Kampanyasının basına tanıtımında açılış konuşmasını yapan ÇEKUD İl Temsilcisi Çetin AKKİRMAN;
“Bugün burada Altıeylül ilçesinin tüm ortaokul ve liselerinde farkındalık oluşturacak, öğrencilerimizin ve ailelerinin “israf”ı gündemlerine almalarını sağlayacak bu etkinliği “Sofrada Sıfır Artık” projesini Altıeylül belediyesi ve Altıeylül Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte başlatıyoruz. Günümüzde Türkiye’de ve dünyada korkunç bir tüketim çılgınlığı yaşanmaktadır. Bu vahim durum, küresel ekonomik krizler gibi birçok problemler ortaya çıkarmakta, yine birçok çevre felaketlerine kapı aralamaktadır. Bu konuda da her şeyi devletten beklemek kolaycı bir yaklaşımdır. Herkes evindeki israfı önlerse ekonomik krizler de, çevre felaketleri de yaşanmaz. Çocuklarımıza, eşimize ve ulaşabildiğimiz herkese tasarruf yapmasını öğütlemeliyiz. Hiçbir kaynağın sınırsız olmadığını, hazıra dağların bile dayanmadığını bilmeliyiz. Doğal gazdan, soframızın baş tacı olan ekmeğe kadar bütün kaynaklar sınırlıdır. Aslında kaynaklar kıt, ihtiyaçlar alabildiğine sınırsızdır. Tüketirken bunu dikkate almak ve ona göre hareket etmek zorundayız. Aksi takdirde karanlık günlerle karşılaşmak muhtemeldir.
Soframızdan çöpe giden yiyeceklerde, musluğumuzdan boşa giden sularda açlık ve sefalet içinde yaşayan insanların hakları vardır. “Sofrada Sıfır Artık” sağlıklı bir sosyal yapının ön şartıdır. Akademik bir dille ifade etmek gerekirse; “Sofrada Sıfır Artık Projesi” sosyal refah, çevre ve iktisat döngüsü içerisinde optimum dengeyi yakalama projesidir. Proje kapsamında 42 ortaokul ve lisedeki 639 sınıf öğretmeni ve 17.064 öğrenciye Mayıs ayının sonuna kadar eğitimler verilip, halka yönelik konferanslar tertiplenecektir.
ÇEKUD olarak projeye katkı sunan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Projeye yürekten destek verdiğini kaydeden Altıeylül Belediye Başkanı Zekai KAFAOĞLU da;
” Bu proje israfı önlemeye yönelik sosyal sorumluluk projelerimizden birisidir. Bu projeyle sağlıklı beslenme, kaynak israfı, aşırı tüketim, çevre sağlığı ve sosyal sorumluluklarımız konusunda toplumsal bir farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır.
İsrafa dayalı alışkanlıklar herkesin en temel ihtiyacı olan yemekte başladığı gibi bu konudaki bilinçlenmenin de öncelikle yemekte başlatılması gerekir. ‘Sofrada Sıfır Artık’ hem sağlıklı kişisel beslenmenin, hem de sağlıklı soysal yapının ön şartıdır. Ortak yaşam alanımız olan gezegenimizde milyonlarca insan yaşam savaşı verirken, elde ettiğimiz ekonomik imkânları dilediğimiz gibi kullanamayız.
Bir insanın ekonomik imkanlarının fazla olması ona yediğinde, içtiğinde, giydiğinde israf etme hak ve yetkisini vermez. Çevremizi ve içindeki tüm canlıları, onları hikmetle yaratan ve bizlere emanet eden Rabbimiz adına sevmek ve korumakla yükümlüyüz. Bu kanuni bir yükümlülük değil sevgi temelli ahlaki bir yükümlülüktür. Kainatı bütün güzellikleriyle birlikte insanoğluna emanet eden Yüce Yaratıcı Kur’an-ı Kerim’inde bu işin ölçüsünü ve çözüm yolunu şöyle özetlemiştir: “Yiyiniz içiniz, fakat israf etmeyiniz.”
Ekmek tüm dünyada insanların en temel besin kaynağı, Türk toplumunun kutsal değerlerinden biridir. Zengin fakir ayırımı olmaksızın sofralarımızın baş tacıdır. Gerek dünyada gerekse ülkemizde maalesef en fazla israf edilen gıda ürünü ekmektir. Altıeylül Belediyesi olarak ekmek israfının önlenmesi ile ilgili çalışmalarınızı yürekten destekliyoruz. Ülkemizde her gün 5 milyon ve her yıl ortalama 1,5 milyar lira tutarında 2 milyar ekmek çöpe atılıyor. Bu parayla 500 km yol, 500 okul, 18 havaalanı, onlarca boğaz köprüsü yapılabilir. 80 tane hastane yapılıp yüz binlerce hasta tedavi edilebilir.
Buradan tüm vatandaşlarımıza sesleniyorum. Ekmek israfının önlenmesine hepimiz katkı verelim. Ülkemiz, dünyada en çok ekmek israfının yapıldığı ülkelerin başında geliyor. İsrafın önlenmesi için ihtiyaç kadar ekmek alalım, sofraya da yenilebilecek kadarını getirelim, bayat ekmekleri çöpe atmayıp, değerlendirelim.
Türkiye’de yaşayan 70 milyon kişinin sofrasından çöpe atılan sadece birer pirinç tanesi ile biriken 2,5 ton pirinç 30 bin kişinin açlığına bir nebze olsun çare olacağını unutmayalım. Soframızdan arttırdığımız her bir tabak yemek, başta Somali olmak üzere dünyada aç, susuz ve sefalet içinde bulunan insanlara can simidi olsun.” dedi.
Altıeylül İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim ÇELİK ise, temel israf unsurlarından bir tanesinin de ekmek olduğuna dikkat çekerek, “Evde ekmek arttığı zaman sütçüye verelim, ihtiyacı olan birine verelim demek de aslında bir israf. Evimize ekmeği artırmayacak şekilde almalıyız. Aslında israf sadece yiyecekler konusunda değil, kullandığımız sudan zamana kadar, nefeslerimize kadar her konuda olabilir. Bu açıdan bakıldığında hiçbir unsuru israf etmememiz gerekiyor. Bu etkinlikle bir nebze de olsa israf konusuna dikkat çekildi. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.” ifadelerini kullandı.
2013 yılındaki benzer “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” sayesinde, milli ekonomiye bir yıllık 2.8 milyar TL’lik katkı sağladıklarını belirten Toprak Mahsulleri Ofisi Bandırma Şube Müdürü İbrahim AĞMİL de pojeye afiş, video ve “Bayat Ekmekli Yemek Tarifleri” kitapçıkları ile destek vereceklerini belirtti.
Altıeylül Belediye Başkan Yardımcısı Mesut ERAY da “GIDA İSRAFI” konusunda en güzel resim ve kompozisyon yazan 6 öğrenciye tablet verileceğini açıkladı.
Toplantı slayt gösterimi ve magnet dağıtımı ile son buldu.