İki Allah dostunun bir sebeple arası açılır. Aslında ikisinin de gönlü bundan hoşnut değildir ama işte dünya işi böyle. Sonraki ilk bayram günü biri diğerinin evine gider kapıyı çalar
– Tak tak tak,
İçerden ses gelir,
– Kim o?
– Ben geldim.
– Sen kimsin?
– Tanımadın mı? Ben!
Yok, der içerde ki git, gelme. Üzülür bizim Allah dostu döner gider. Ertesi bayram olay aynı şekilde yaşanır. Allah dostunun üzüntüsü katlanır, döner yine gider. Lakin gönlü rahat değil, üçüncü bayram kapıyı yine çalar.
– Tak tak tak,
– Kim o?
– Sen der, Sen geldin! Kapı ardına kadar açılır. Değil kapı, gönül açılır ardına kadar; bir kucaklaşırlar ki, gören bu manzaraya imrenir.
Sivil toplum kuruluşunun da özü budur, ben değil, sen olmak. Görünürde “Sen” olmak çok kolaydır. Bakın çevrenize binlerce STK var ama istenen neticeler bir türlü alınamıyor. Neden? Sebebi belli, “Sen” görünüp “Ben” olma hali.
İki çocuk yavru bir köpeği sopa ile dövüyorlardı. “Yapmayın evladım, günah. Hayvanın ağzı var dili yok” diye çıkıştı bizim hanım. 10 dakika sonra bu köpek geldi bizim kapının önüne başladı sırnaşmaya. Adeta teşekkür ediyordu. Böyledir empati (Sen olma). Yavru köpek bile iki sözden anladı da biz ANLAMIYORUZ, ANLAYAMIYORUZ.
Çevreci olmanın ilk şartıdır “SEN” olma düşüncesi. İster kuru yemişi ye at, ister ihtiyacın olan enerji için nükleer tesis kur. Tabii ki bunlar insanın ihtiyaç duyduğu şeyler ve kolay olan çözüm şeklidir; ama SEN tarafından bakarsan, çevre kirli görünür kabuklardan, kontrolsüz santraller yarın ben ölüp gittiğimde bile SANA zarar verebilir. SEN tarafından bakınca temiz tutmalıyım çevremi. SANA zarar verecek hiçbir davranışta bulunmamalıyım. İşte o zaman çevreci oluruz.
Kolay mı, çıkan çöpü biriktireceksin, derleyeceksin, taşıyacaksın vs vs. İhtiyacın olan okul için koca bir ormanı yok etmeyeceksin. “Ben” tarafından bakarsan yaparsın okulu çünkü lazım, “Sen” bakarsan, o yıllanmış, oksijen kaynağı ağaçları kesemezsin. Çevrecilik her şeye karşı çıkmak değildir, çevrecilik SEN bakmaktır, “SEN YOKSAN KİMSE YOK” Haydi Türkiye Ben’e değil Sen’e öncü ol.
Vural İslam
ÇEKÜD