Konya’da Selçuklu Belediyesi tarafından yaptırılan Kelebekler Vadisi 385 bin metrekare alana inşa edildi. 54 futbol sahası büyüklüğünde ve Türkiye’nin en büyük temalı parkı olan vadide, 7 bin metrekarelik alana tropik bahçe oluşturuldu.
Malezya, İngiltere, Hollanda ve Meksika gibi dünyanın dört bir yanından 70 farklı türdeki 10 bin kelebek getirildi. Oldukça hassas bu canlıları tropikal iklimden binlerce kilometre uzakta, Konya’da ağırlamak kolay olmadı. Vücut sıcaklıkları düşük olduğunda uçamayan kelebeklerin yaşaması için 2 yıl boyunca uzmanlar titiz bir çalışma yürüttü. Kelebeklerin yaşadığı tropik bahçede sıcaklığın yaz – kış 28 derece, nem oranının ise yüzde 85 olması sağlandı. Aynı zamanda kelebeklerin yönlerini bulmaları için de UV ışınlarının maksimum oranda geçişini sağlayan özel PVB malzemesi kullanıldı. Kelebeklerin hayatlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydukları tropikal bitkiler de oluşturulan seralarda üretilmeye başlandı.
Kelebeğin yaşam döngüsü
Ziyaretçiler bir kelebeğin 4 aşamadaki yaşam döngüsüne canlı şahit oluyor. Çiftleşmeden sonra oluşan yumurta, tırtıl, pupa ve kelebek dönemi müzede canlı olarak gözleniyor. Böcek müzesinde ise canlıların yaşam döngüsü, yaratılış mucizesi ve böceklerin günümüz yaşamına etkileri anlatılıyor.
Kaynak: Sabah
Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.