Sadece 2014 yılında dünyada lüks tüketim için 250 milyar dolar harcandı. 850 milyon aç insan için gerekli olan 30 milyar dolar ise toplanamıyor!
Ramazan ayını idrak ettiğimiz bugünlerde dünyada yaşanan en büyük tezatlardan biri insanlığın geleceğini düşündürüyor. Bir tarafta 850 milyon insan açlıkla mücadele ediyor, diğer tarafta 500 milyonu obezite olmak üzere toplam 1.4 milyar kişi aşırı kilo problemi yaşıyor. Problemin temelinde ise dayanışma ruhunun kaybolması, adaletsiz gıda paylaşımı ve özellikle de israf yatıyor. Danışmanlık şirketlerinden Bain&Company’nin hazırladığı ‘Küresel Lüks Tüketim Malları İlkbahar Raporu‘ açıklandı. İnsanlık için ibret verici ve düşündürücü bir tabloyu ortaya koyan rapor, dünyada “lüks israfın hızla arttığını” gösterdi. Lüks tüketici sayısındaki yükseliş, 10 yılda 140 milyondan 350 milyona çıktı. Sadece 2014 yılını yüzde 3 büyüyerek 250 milyar dolar ile kapatan küresel lüks tüketim malları pazarının, 2015 yılında da yüzde 2-4 oranında büyümesi bekleniyor. Oysa BM verilerine göre dünyada 850 milyon aç insanın gıda ihtiyacı için yıllık sadece 30 milyar dolar yetiyor. Lüks harcamaya ve israfa gelince paranın hesabını yapmayan ve 250 milyar dolar harcayan dünya, aç insanların doyurulması için bu rakamın 8’de 1’ini bile toplayamıyor.
Rapora göre dünyada lüks harcamaların yüzde 30’unu sadece Çinliler gerçekleştiriyor. Lüks ayakkabı harcamaları, toplam satışlar içerisinde en yüksek performansa sahip. Mücevherde de canlılık yaşanıyor. Saat satışlarının ise durgun olduğu ifade ediliyor. Türkiye’de de lüks tüketim malları pazarı küresel trende paralel ilerliyor. Özellikle bayan aksesuarlarının pazarı, Türkiye’de yüzde 15-20 oranında büyüdü. Rapora göre, 2014’ün ilk yarısındaki döviz dalgalanmaları gerek turistik hareketlerde, gerekse harcama alışkanlıklarında etkisini hemen gösterdi. Buna rağmen lüks tüketimdeki artış frenlenmedi. Lüks harcamaların yarısının, insanların kendi ülkeleri dışında yapması da dikkat çekti.