Türkiye’nin İlk Yaban Hayatı Koridoru Projesi Kapsamında Küçük Ormanlık Alanlar Birleştiriliyor…
Küçük Ormanlık Alanlara Sıkışmış Yaban Hayvanları Bu Koridor İle Güvenli Geçiş Yapabilecek…
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridoru projesi kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Yaban hayvanları için oluşturulan yeşil koridor ile küçük ormanlık alanlar birleştirilerek bu alanlara sıkışan yaban hayvanlarının güvenli geçiş yapabilmesi sağlanacak.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, dört yıl önce hayata geçirilen Yaban Hayatı Koridoru Ağaçlandırma Projesi kapsamında birbirinden kopmuş ekolojik yaşam alanlarını birleştirerek, yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin devamını sağlama çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.
Yaban Hayvanlarının Geniş Ormanlara Ulaşması Sağlanacak
Söz konusu projeyle, Kars’tan başlayarak Erzurum, Ardahan ve Artvin İllerini geçerek Gürcistan’a kadar uzanan orman hattının parçalanmış blokları arasında ağaçlandırma ve diğer ormancılık faaliyetleriyle bağlantılar oluşturmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu şöyle devam etti:
“Projeyle aynı zamanda Kuzey Anadolu’daki diğer ormanlardan ayrı kalmış Sarıkamış Ormanları- Allahuekber Dağları Milli Parkı’ında ki kurt, ayı, vaşak, yaban kedisi, karaca gibi yaban hayvanlarının, Karagöl- Sahara Milli Parkı ve Gürcistan’ın sınırındaki Borjomi Milli Parkı’ndaki popülasyonlarla birleştirilmesini ve geniş ormanlara ulaşmasını sağlamayı hedefliyoruz.”
2 Bin 500 Hektar Alanın Ağaçlandırılması Hedefleniyor
28 bin 483 hektar büyüklüğünde ve Kars, Erzurum, Ardahan ile Artvin illerini kapsayan Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridorunda 2 bin 500 hektar alanın ağaçlandırılmasının planlandığını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, yaban hayvanlarının alanları daraldıkça insanlarla daha fazla çatışmaya girdiğinin altını çizdi.
Yaban Hayatı Çeşitliliği Zenginleşecek
Oluşturdukları yeşil koridor sayesinde, izole kalmış, küçük ormanlık alanlara sıkışmış yaban hayvanlarının güvenli şekilde geniş alanlara geçişlerini sağlayacaklarını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu geçiş sayesinde yaban hayatı çeşitliliği zenginleşecek. Ayrıca, yırtıcı türlerin daha geniş ormanlara ulaşımı sağlanarak, yöredeki insan-yırtıcı çatışması azaltılmış olacak. Aynı zamanda yaban hayatı koridorunda erozyonu önleme çalışmaları da yapacağız” ifadelerini kullandı.
Proje Yaban Hayatının Geleceği Noktasında Büyük Önem Taşıyor
Bu projenin yaban hayatının geleceği noktasında büyük önem taşıdığını kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Söz konusu alanların korunması ve ağaçlandırması sayesinde Sarıkamış ormanları, kuzeyin büyük ormanlarına bağlanmış olacak. Proje tamamlandığında bölgedeki yaban hayatı Karadeniz, Kaçkarlar ve Aşağı Kafkaslar’ın geniş ormanlarına bağlanarak yeni yaşam alanlarına ulaşma imkanına sahip olacak” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bakanlık olarak Yabanıl Meyveli Türler Eylem Planı’nı da hayata geçirdiklerini ifade ederek “2014-2018 yılları arasında uygulamaya koyduğumuz bu eylem planı ile 38 milyon 610 bin yabanıl meyve tür fidanını toprakla buluşturacağız. Bu eylem planı kapsamında elde edilen ürünlerden Yaban Hayatı Koridorundan geçiş yapacak yaban hayvanlarının da faydalanmasını sağlayacağız” diye konuştu.
Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.