Ege Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ecmal Erlat, kuraklık ve küresel ısınmanın yağışlara rağmen arttığını söyledi. Kuzey Atlantik salınımının Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzası, Avrupa ve Amerika’nın doğusuna kadar uzanan geniş bir alanda iklim şartlarını belirlediğini ifade etti.
Atlantik’in güneyinde yer alan basınç sistemiyle kuzeyindekinin bir tahterevalli gibi çalıştığından bahseden Doç. Dr. Erlat, bu haraketler sırasında ortaya çıkan basınç farkının iklimler üzerindeki etkisinin, kuraklığı da etkilediğini söyledi. 1970’li yıllardan itibaren yaşanan kurak dönemlerin gittikçe uzadığını ve şiddetlenmeye başladığını ifade ederek, “Türkiye, özellikle 1970-2007 yılları arasında yoğun bir kurak döneme girdi. 1989-1994 yılları arasında ise en kötü kuraklık dönemini yaşadı. 1994’ten sonraki en kurak dönem, 2007 yılında yaşandı. Dünyada sıcaklığın artmasına bağlı olarak iklim kuşakları, ekvatordan kutuplara doğru kaydı. Dolayısıyla bu kayma, Akdeniz havzasındaki mevcut kuraklıkların daha da şiddetlenmesine neden oldu.” dedi.
‘Yağışlar yüzde 20 azalacak’
Doç. Dr. Erlat’a göre 2008-2013 yılları arasında Kuzey Atlantik salınımına bağlı olarak yağışlarda göreceli bir artış var. Bu da geçmişteki kuraklıkları unutmaya sebep oluyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)’nin yaptığı çalışmalar, 2100 yılına kadar Doğu Akdeniz havzasındaki kış yağışlarında yüzde 20 düşüş olacağını, buna bağlı olarak da çeşitli bölgelerde çölleşme yaşanacağını öngörüyor. Bunun sebebi olarak da su sarfiyatı, yaşam şekli gibi konularda politika değişimine gidilmemesini gösteren Ecmal Erlat, kuraklığa uyum sağlanmasına ve bu konuda hükümet bazlı, kalıcı çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Kaynak : Millî Gazete
Bu haber kamu yararına paylaşılmıştır.