Bakan Eroğlu, kuraklıkla mücadele yöntemlerinden biri olarak yeraltı sularına başvurulabileceğini söylerken, öneri uzmanları ikiye böldü.
Başta İstanbul olmak üzere çeşitli illerde yaşanan kuraklık endişe veriyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu; A, B ve C planları olduğunu Türkiye’yi susuz bırakmayacaklarını söylerken, planlardan biri olan yeraltı sularının kullanımı uzmanları ikiye böldü.
BÖLGE KOŞULLARI ÖNEMLİ
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Oda Başkanı Dündar Çağlan, geçici bir çözüm de olsa yeraltı kaynaklarına başvurulabileceğini belirterek, “Yeraltı sularının kullanılmasında bir tehlike yok. Zaten şu anda bile kullanılan yerler var. Böyle bir karar alınacaksa, bölgenin koşulları araştırılır buna göre karar verilir” şeklinde konuştu.
Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık ise geçen yıla oranla yeraltı su seviyesinde yaklaşık 1 metre kadar düşüş olduğunu ifade ederek, bu nedenle de bazı bölgelerde obruk (derin çukur) oluşumunun arttığına dikkat çekti.
Kuraklığın ne kadar devam edeceği bilinmezken, Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Sıtkı Erduran, risk planı oluşturulması gerektiğini belirtti. Erduran, “Mesela Melen Çayı projesinin 2005 yılında tamamlanmış olması gerekiyordu” dedi.
Son 10 yılın rekoru
Öte yandan İstanbul’a su sağlayan 10 barajın toplam doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 30,34 olarak ölçüldü. İstanbul barajlarında son 10 yılın susuzluk rekoru kırılmış oldu. İstanbul’un barajlarındaki doluluk oranları şöyle: Ömerli: Yüzde 41, Pabuçdere: Yüzde 0,21, Sazlıdere: Yüzde 16,92, Büyükçekmece: Yüzde 28,92, Alibey: Yüzde 21,16, Terkos: Yüzde 0.52, Kazandere: Yüzde 12,68, Elmalı: Yüzde 6,79, Darlık: Yüzde 29,67, Istrancalar: Yüzde 18,21.
Kaynak : Taraf
Bu haber kamu yararına yayınlanmıştır.